dinsdag 12 oktober 2010

Inflatie bestrijden moet voorrang hebben van de Nederlander

Als gevolg van de economische crisis is ook in Nederland de werkloosheid opgelopen en de staatsschuld toegenomen. Beide vinden de Nederlanders erg. Maar als het erop aankomt, moet de Nederlandse overheid van de Nederlanders eerst iets anders regelen en dan pas de staatsschuld en de werkloosheid te lijf gaan. Wat dat is? Inflatie bestrijden. Dat blijkt uit een enquête van vermogensbeheerder Robeco.

Dat oogt vreemd. Immers, inflatie is met 1,6 procent (CBS cijfers) best laag te noemen. Ik denk dat de verklaring waarom de Nederlander zich toch zorgen maakt tweeledig is.
In de eerste plaats omdat die de bui al ziet hangen. Doordat de centrale banken wereldwijd, de ECB incluis, de economieën overspoelen met geld, vreest de Nederlander hoge inflatie in de nabije toekomst. Maar liefst 92 procent verwacht veel hogere inflatie in de komende jaren. En terecht, zoals ik beschrijf in mijn boek Het inflatiespook – Waarom de inflatie in Nederland gaat toeslaan en hoe u uw vermogen kunt beschermen.

Want die hoge inflatie komt voort uit veel meer bronnen. Sterker nog, de Nederlander ziet dat dat beleid nu al tot prijsstijgingen leidt. De afgelopen weken kon hij geen krant openslaan zonder te lezen dat allerlei landbouwproducten duurder zijn geworden, waardoor zijn brood prijziger wordt over enkele maanden. Ook de grondstoffen klimmen in prijs, wat vroeg of laat op het bordje van de consument komt.

In de tweede plaats, en daar heb ik eerder over geschreven, voelt de Nederlander dat de werkelijke inflatie veel hoger is dan het cijfer dat het Centraal Bureau voor de Statistiek maandelijks meldt. In mijn eerder genoemde boek heb ik een heel hoofdstuk gewijd aan de vraag hoe dat komt. Het is onthutsend om te zien hoe de officiële inflatie wordt berekend en hoe de manier waarop dat gebeurt in de afgelopen twee decennia stilletjes aan veranderd is.

Dus ja, het lijkt vreemd dat de Nederlander de overheid vraagt inflatiebestrijding tot het voornaamste doel te verheffen, maar is het niet. De Nederlander voelt namelijk nu al een veel hogere inflatie dan hem voorgehouden wordt en vreest er terecht voor dat het allemaal veel en veel erger zal worden in de komende jaren. De Nederlander ziet ze niet vliegen. Die onderschat het gevaar hooguit. In hetzelfde onderzoek geeft z’n 70 procent aan niet te verwachten dat de inflatie ernstige gevolgen zal hebben. Daar denk k heel anders over, juist omdat er allerlei ontwikkelingen zien die de prijzen behoorlijk zullen aanjagen en waar een groot deel van de bevolking niet bij stilstaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten