Het was een kort artikel dat ik onlangs op de site van het persbureau Reuters tegenkwam. De auteur berichtte dat Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank, op een persconferentie heeft gezegd dat de Europeanen die zich zorgen maken over inflatie dat niet moeten doen.
Trichet gebruikte een argument die hij heel vaak gebruikt als het daarover gaat, namelijk dat ‘de inflatieverwachtingen op de middellange en lange termijn stevig verankerd zijn en overeenkomen met het streefpercentage voor de jaarlijkse inflatie van de ECB’. Wat wil zeggen dat de economen en analisten die zich daarmee bezig houden, voor de komende jaren 1,9 procent inflatie verwachten in de eurozone.
Voor een second opinion kijkt Trichet ook naar de verwachte inflatie onder beleggers. Een beproefde methode is het verschil te nemen tussen de rente op de speciale, inflatiebeschermde staatsobligaties en de gewone langlopende staatsobligaties. Aangezien de rente op die speciale obligaties bestaat uit een vaste rente en een variabele rente (die gelijk is aan de inflatie op dat moment), geeft het verschil aan wat de markt verwacht over inflatie in de toekomst. Daaruit rolt ook iets van minder dan 2 procent per jaar. Hoe luidde de definitie van prijsstabiliteit van de ECB ook alweer? O ja, jaarlijkse inflatie van minder maar niet veel onder 2 procent.
Het is jammer dat Trichet bijna nooit echte lastige vragen krijgt van de media. Hier zijn er een paar.
- Meneer Trichet, een van de lessen van de afgelopen jaren is dat een gezond wantrouwen in de voorspellingen van economen en analisten op zijn plaats is. Ik vind het eerlijk gezegd beangstigend als die voorspellingen uw sterkste argument zijn waarom de Europeanen zich geen zorgen over inflatie moeten maken.
- Meneer Trichet, hoe geloofwaardig zijn de signalen die u over inflatie in de toekomst uit de financiële markten haalt, in de wetenschap dat door de enorme interventies van de centrale banken en de grote onzekerheid onder beleggers, de prijzen op die markten behoorlijk verstoord worden? (Over enkele dagen kom ik uitgebreid terug op dit onderwerp, houd deze blog in de gaten).
- Meneer Trichet, u heeft vast en zeker een onderzoek van de Italiaanse econoom Cechhetti uit 2007 gelezen. Hij keek naar de jaren zeventig met de vraag hoe de inflatie toen zo snel kon stijgen en hoog kon worden. Het was grotendeels de schuld van de centrale banken, stelde hij vast, omdat zij een te ruim monetair beleid voerden. Maar er was nog een conclusie: ook toen zagen de financiële markten het onheil niet aankomen. Geen enkele sensor is afgegaan, met als gevolg dat de wereld uit het niets ineens werd besprongen door het inflatiebeest. Zijn de centrale banken van nu niet bezig met een herhaling van fouten uit de jaren zeventig? En kunt u er 100 procent zeker van zijn dan de sensoren op de financiële markten niet weer zoals toen met een dikke laag stof zijn bedekt en niet werken?
Ik zou graag een interview willen lezen waarin Trichet op de bovenstaande punten ingaat. Iets voor het Financieele Dagblad?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten