donderdag 30 september 2010

Officiele inflatiecijfers een lachertje

Veel Argentijnse economen beschuldigen de regering van dat land de inflatie met opzet lager voor te stellen dan dat die in werkelijkheid is. Volgens de officiele cijfers bedroeg de geldontwaarding in augustus 11,1 procent. In werkelijkheid was dat het dubbele ervan, aldus die economen.

Daarmee bespaart de overheid veel geld, omdat die een lagere rente hoeft te betalen aan de houders van de zogeheten inflatiebeschermde staatsobligaties. Dat zijn obligaties waarop beleggers, behalve een vaste rente, ook een extra rente krijgen. Die extra rente is gelijk aan de inflatie.

Argentinië en Argentijnse economen zijn geen uitzondering. “Wij hebben al te maken met inflatie. Wie naar een winkel gaat of geld uitgeeft, of het aan boodschappen is, onderwijs, verzekeringen of zorg, het maakt niet uit, alles wordt duurder”, zei een van de beroemdste beleggers ter wereld Jim Rogers onlangs in een interview met Hera Research. “De Amerikaanse regering liegt over de echte inflatie, net als de Britse regering”, vervolgde hij.

Rogers wijst erop dat de Amerikaanse overheid in de afgelopen decennia een flink aantal keer de manier waarop ze de inflatie berekent, heeft gewijzigd. In mijn boek leg ik uit dat ook de Nederlandse overheid niet vrijuit gaat. De werkelijke inflatie in Nederland is veel hoger dan we elke maand te horen krijgen.

Iedereen die werkt, gepensioneerd is of een uitkering krijgt wordt zo als het ware elke maand bestolen.

Het is ontluisterend om te zien hoe dat sturen van de inflatiecijfers in zijn werk gaat en hoe (en op welk niveau) dat ooit is begonnen.

Hoeveel de overheden in de Westerse wereld de afgelopen decennia er ook te winnen hadden door de officiële inflatie omlaag te drukken, het zal niets zijn met de winst die dat zal opleveren de komende jaren. Alle Westerse overheden gaan gebukt onder hoge (en snel toenemende) schulden. Dat ze die ooit zullen aflossen zoals ieder bedrijf of individu dat doet verwacht geen belegger meer. Die torenhoge schulden aflossen met euro’s en dollars die minder waard zijn dan euro’s en dollars die ze geleend hebben, is een uiterst aantrekkelijke en veruit, vanuit de overheden bezien, minst pijnlijke route.

1 opmerking:

  1. Awesome blog! Do you have any hints for aspiring writers?
    I'm planning to start my own website soon but I'm a little lost on everything.
    Would you propose starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option?

    There are so many choices out there that I'm totally overwhelmed .. Any recommendations? Many thanks!
    My web site - grumpy cat

    BeantwoordenVerwijderen