zondag 3 oktober 2010

Inflatie eurozone loopt op

Het wordt spannend in Europa, of beter in de eurozone, de lidstaten van de Europese Unie die de euro als munt hebben. De taakomschrijving van de Europese Centrale Bank is simpel: zorg dat de inflatie op middellange termijn laag is. Wat laag is of niet, is ook vastgesteld. De ECB streeft naar jaarlijkse inflatie van onder, maar dicht bij 2 procent.

In september bedroeg de inflatie in de eurozone 1,8 procent. Hoewel dat prima past in de definitie van ‘onder maar dicht bij 2 procent’, is het probleem dat de inflatie de komende maanden verder zal stijgen, bijvoorbeeld door de stijgende voedsel- en energieprijzen (voor meer daarover zie ook mijn eerdere blogposts op deze site).

Maar pas op, wanneer de inflatie op 2 procent of meer uitkomt, zal dat niet betekenen dat de ECB faalt. De centrale bank kan de inflatie niet nauwkeurig aansturen, vandaar ook dat die voor lage inflatie moet zorgen op de middellange termijn. Dat is zo’n twee jaar.

Daarom zal de centrale bank, zodra de inflatie verder oploopt, erop wijzen dat die stijging alleen door prijsstijgingen van voedsel en energie komt. Zij zal er ook aan toevoegen dat dat tijdelijk is, waardoor de inflatie vanzelf wel weer zal dalen na enige tijd. Kijk maar naar kerninflatie, zal de bank zeggen. Die loopt niet (snel) op. Kerninflatie is inflatie zonder voedsel- en energieprijzen. Daarmee is die alleen relevant voor mensen die niet eten, stoken of rijden overigens.

De ECB zal ook roepen dat de kans groot is dat de economie de komende tijd zal afkoelen. Dat drukt de inflatie vanzelf ook omlaag. Dat klinkt geruststellend en ook logisch. Immers, hoe lager de groei, hoe minder vraag naar goederen en diensten. Minder vraag bij gelijkblijvend aanbod zorgt voor lagere prijzen. Helaas is dat geen wet van meden en perzen.

Voor bewijs dat die stelregel niet altijd opgaat, hoeven we niet naar landen ver weg te kijken. De eurozone zelf is vol met voorbeelden. Neem Griekenland. Daar krimpt de economie al bijna twee jaar lang, blijkt elk kwartaal weer als de nieuwe cijfers over economische groei bekend worden. Maar de inflatie is er wel van 1 procent in de zomer van vorig jaar gestegen naar 5,6 procent in augustus van dit jaar.

Hetzelfde geldt voor Spanje (ook daar kromp de economie maar steeg de inflatie van –0,7 procent naar bijna 2 procent) en Portugal (daar steeg de inflatie van –1,2 naar 2 procent). Ierland kampt nog wel met prijsdaling, maar die zijn met een min van 1,2 procent in augustus wel gehalveerd vergeleken met een jaar geleden. In België kunnen ze er ook over meepraten. Daar denderde de economie ook al niet bepaald de afgelopen twee jaren, maar in september stegen de prijzen wel met 3 procent, de snelste toename in ruim twee jaar tijd.

Zoals ik uitwerk in mijn boek Het inflatiespook – Waarom de inflatie in Nederland gaat toeslaan en hoe u uw vermogen kunt beschermen is de bewering dat als de economie afkoelt, de inflatie ook daalt, een van veel gebruikte maar vaak onjuiste argumenten om mensen gerust te stellen. In het genoemde boek staan nog meer argumenten die veel economen de wereld in slingeren en de media bijna klakkeloos overneemt, maar die, wanneer we er met een vergrootglas naar kijken, wel met een behoorlijke korrel zout genomen moeten worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten