vrijdag 8 oktober 2010

Beleggers schaffen massaal doorlopende inflatieverzekering aan

Het is niets meer dan een verlaten rots temidden van de oceaan die de markt voor staatsobligaties heet, maar steeds meer beleggers zien de bui hangen en klampen zich vast aan de inflatie-beschermde staatsobligaties.  Beleggingsfonds PIMCO, veruit het grootste obligatiefonds ter wereld, is het laatste voorbeeld (een interessant detail: Alan Greenspan, voormalig hoofd van de Fed, is een speciaal adviseur van PIMCO).

De Amerikaanse centrale bank heeft beloofd nog honderden zo niet duizenden miljarden dollars in de Amerikaanse economie te pompen om deflatie af te wenden. Volgens PIMCO zal de Fed daarin met vlag en wimpel slagen. Maar de prijs van dat ‘succes’ zal snel oplopende inflatie in de komende jaren zijn, met alle gevolgen van dien. PIMCO is zeker geen uitzondering.

De vraag naar die speciale staatsobligaties is in de VS zo sterk, dat de rente op de tienjarige inflatie-beschermde staatsobligaties nog sterker is gedaald dan de rente op de gewone staatsobligaties (als de prijs van een obligatie stijgt, dan daalt het rendement). Geen wonder, de inflatieverwachtingen voor de komende 10 jaar zijn behoorlijk gestegen sinds begin september (voor de fijnproever: inflatieverwachtingen berekend als 5-jaars 5 jaar forward breakeven inflatie).

Wie dat nog niet overtuigend genoeg vindt, kan zich bij Dr. '30-jarige staatsobligatie' melden voor een second opinion. Wanneer beleggers hogere inflatie ruiken, daalt de waarde van de gewone staatsobligaties. De rente daarop staat namelijk vast en hoe hoger de inflatie, hoe minder aantrekkelijk ze zijn. Daarbij geldt dat hoe langer de looptijd van die gewone staatsobligaties, hoe slechter het is. 10 Jaar lang schade lijden omdat de vaste rente te laag is vergeleken met de verwachte inflatie is erg, maar niet zo erg als 30 jaar lang te lage vaste rente ontvangen.

Een goede manier om inflatie te vergaren uit die 30-jarige staatsobligaties is het verschil tussen de rente daarop en op tienjarige staatsobligaties. In de regel geldt dat hoe meer vrees  er bestaat voor oplopende inflatie, hoe groter dat verschil. Die zogeheten spread is sinds begin september ook gestegen (met ruim 20 basispunten, ofwel 0,2 procent). Niet alarmwekkend, maar het moet ergens mee beginnen.

Tel daarbij de stijgende goudprijs (third opinion zeg maar), dalende waarde van de dollar (fourth opinion) en stijgende grondstoffenprijzen (fifth opinion) en het mag duidelijk zijn. Terwijl de Fed bazelt over deflatiegevaar weten veel (en steeds meer) beleggers wel beter. Zij sluiten nu een inflatieverzekering af, nu het nog goedkoop is. Wanneer het besef dat inflatie het echte gevaar is tot iedereen doordringt, dan zal die verzekering een klein fortuin kosten. 


Lees ook: ECB ziet inflatierisico's in de nabije toekomst

6 opmerkingen:

  1. Het kan ook zo zijn dat meer beleggers zich realiseren dat het grote risico niet (alleen) maar deflatie is. De vraag is derhalve of dit alleen maar een gezonde correctie is, of het begin van een sterke trend zoals jij verwacht.

    Overigens meent Greenspan dat de Amerikanen het Duitse voorbeeld moeten volgen en de schulden moeten terugdringen. Bill Gross verwacht aanhoudende lage rente.

    Kortom, the jury is still out there.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. The jury is still out there, maar de zaak waarover die zich mag buigen vind ik een uiterst interessante. Iedereen heeft daar zijn of haar eigen analyse over en juist de discussie daarover is halve fun zou ik zeggen.
    Ik blijf het volgen en daarover schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Altijd goed dat jij erover blijft schrijven, de discussie is niet alleen interessant maar potentieel existentieel. Ik zou het wel interessanter vinden voor een gefundeerde discussie indien je jouw kantelpunten aangeeft.

    Mijn inziens zal er bijvoorbeeld maar heel weinig inflatie komen indien (!) de usa het Duitse voorbeeld nemen en gaan bezuinigen en liquiditeiten uit het systeem gaan trekken. Deze evenwichtsoefening zal leiden tot een kleine economische groei in de oude wereld die weer als gevolg heeft dat de wereldwijde vraag naar commodities niet te snel groeit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Helemaal met je eens (ook met de opmerking dat de discussie niet over een triviale zaak gaat), ik leg in mijn boek ook uit hoe die hoge inflatie voorkomen kan worden. Maar ook waarom dat niet te verwachten is. Ik plaats binnenkort, misschien dit weekeinde al, een kort stukje daarover op deze site.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Niet te kort en -je, het moet wel een mooie teaser zijn die de (tegenwoording: over-) geinformeerde lezer uitnodigt tot meer...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. waarvan akte, ik probeer er geen stukje van te maken

    BeantwoordenVerwijderen