zaterdag 2 oktober 2010

Koffie, suiker, aardappelen en groenten, allemaal veel duurder

Aardappelen en groenten zijn dit jaar een stuk duurder dan gemiddeld. De aanhoudende regenval in de afgelopen weken zorgt vooral in het noorden, oosten en zuidwesten van het land voor problemen met de oogst. Als het de komende maand weer zoveel regent, zal de prijs van aardappelen verdubbelen, verwacht Jaap Haanstra, voorzitter van de vakgroep Akkerbouw van LTO, meldt de Telegraaf. Haanstra spreekt van een “catastrofe”.

Het bovenstaande stuk kwam ik tegen op Nu.nl. Helaas valt het weer niet alleen in Nederland tegen. In Brazilië speelt juist de droogte de boeren parten. Als het niet snel gaat regenen dat is er maar een woord om de situatie te omschrijven en dat is 'ramp', zei de lokale inkoper van koffie voor Illycaffe uit Italie onlangs in een interview. Ook suikerboeren zitten tevergeefs naar de hemel te staren in de hoop dat het zal gaan regenen. Gevolg: suiker kost bijna 30 procent meer dan begin september, koffie is bijna 35 procent duurder en sinaasappelsap ‘maar’ 15 procent. Veel andere landen hebben ook met verschillende klimatologische problemen te maken.

Daarnaast is de kans dat de toekomst extremer weer brengt dan het verleden, groot. We kunnen ons dus opmaken voor regelmatige en veel vaker dan voorheen voorkomende aanbodschokken wat verschillende landbouwproducten betreft.

En door de aanhoudende bevolkingsgroei, vooral in ontwikkelingslanden, zal de vraag ernaar tegelijkertijd flink toenemen. Een sterk stijgende vraag en het aanbod dat die vraag niet kan bijbenen, dat is een perfecte cocktail voor stijgende prijzen van voedsel in de toekomst.

Dat zal ons allemaal, via stijgende inflatie, raken. Maar het biedt tegelijkertijd mooie beleggingskansen, die de pijn behoorlijk kunnen verzachten of zelfs helemaal doen vergeten.

In mijn net uitgekomen boek  Het inflatiespook: Waarom de inflatie in Nederland gaat toeslaan en hoe u uw vermogen kunt beschermen besteed ik veel ruimte aan deze en andere ontwikkelingen die de komende jaren tot veel hogere inflatie zullen leiden dat we gewend zijn en aan de kansen die dat met zich meebrengt voor beleggers.

Voor Nederland is het vooruitzicht van stijgende voedselprijzen in de toekomst overigens geen al te slecht nieuws. Nederland behoort tot de wereldtop qua export van voedsel. Op het onderdeel ‘export van verse groenten’ op die WK-voedseluitvoer zijn we zelfs het onbetwiste nummer een.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten