donderdag 28 oktober 2010

Beleggers steeds banger voor inflatie

Wanneer beleggers zich zorgen maken over inflatie in de nabije toekomst, dan vertaalt zich dat normal gesproken in stijgende rentes op staatsobligaties van uiteenlopende looptijden (2, 5, 10, 20 jaar) van het land in kwestie. Beleggers willen dan een hogere rente omdat een hogere inflatie de waarde van hun renteuitkering verlaagt. Zij kunnen er minder voor kopen doordat alles duurder wordt.

In dat opzicht geloof ik dat de financiele markten als het ware spreken. Maar sinds de Fed en de andere centrale banken er geld bij drukken alsof de wereld morgen zal vergaan, ben ik een afvallige geworden. Financiele markten spreken nog steeds, alleen liegen ze nu.

De reden zijn diezelfde centrale banken. Vooral de Fed, direct maar ook via de Amerikaanse hypotheekverstrekkers in overheidshanden Fennie Mae en Freddy Mac, koopt voor honderden en straks duizenden miljarden dollars Amerikaanse staatsobligaties. Het gaat dan vooral om het schatkistpapier met looptijden tussen 2 en 10 jaar. Daarmee drukt de centrale bank de rente op die obligaties omlaag. Dat gebeurt op zo’n schaal, dat er nauwelijks meer gesproken kan worden van vrije markten.

Het is heel vreemd dat de toonaangevende rente op de Amerikaanse tienjarige staatsobligaties niet omhoog spuit. Immers, de Fed gaat voor honderden en misschien duizenden miljarden dollars bijdrukken in de economie pompen en de centrale bank geeft onomwonden aan een hogere inflatie na te streven. Dat die tienjarige rente niet omhoog spuit, heeft er alles mee te maken dat die markt stevig in de greep van de Fed ligt.

Dat geldt gelukkig niet voor alle markten, waardoor er toch waarschuwende geluiden doorkomen.

De rente op de dertigjarige Amerikaanse staatsobligaties loopt wel behoorlijk op. Beleggers denken: als straks de inflatie oploopt en ik blijf vasthouden aan mijn dertigjarige staatsobligaties, dan kan ik niets met de ontvangen rente kopen. Zij verkopen en masse dat papier en jagen daardoor de prijs omlaag (en de rente, die invers is aan de prijs, omhoog).

De markt voor de zogeheten inflatie-beschermde staatsobligaties geeft ons een second opinion. De vraag ernaar is overweldigend. Op die obligaties krijgen beleggers een vaste rente, aangevuld met een renteopslag die gelijk is aan de inflatie op dat moment.

De vraag naar die speciale obligaties (die onder meer de VS uitgeeft, maar Nederland niet) is een paar dagen geleden zo hoog geweest (looptijd 5 jaar), dat beleggers er meer geld voor over hadden dan dat papier nominaal waard is. Met andere woorden, zij waren bereid verlies te nemen om die speciale obligaties maar te krijgen. Dat was voor het eerst in de historie. Zij doen dan niet omdat het hun hobby is ergens te veel voor te betalen, maar omdat een steeds grotere groep doodsbang is voor inflatie in de toekomst.

De Fed kan wel de normale rookmelders, zoals de tienjarige rente, uitschakelen, maar ze kan niet alle rookmelders uitzetten. Gelukkig maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten