Hoe vaak lezen we niet dat weer een boer zijn boerderij in de polder verkoopt om in Canada, Denemarken of Nieuw-Zeeland een nieuw bestaan op te bouwen. Of hoe een zoonlief die het bedrijf van zijn ouders wil voortzetten, dezelfde stap zet. De reden hebben altijd te maken met de bureaucratie, regelgeving, ongunstig klimaat voor landbouwondernemers in Nederland en zo voorts.
Ik wil hier niet ingaan op die redenen en op de vraag of de verwijten terecht zijn of niet, maar op de trend dat boeren dit land ontvluchten. In de afgelopen vijftien jaar is het aantal agrarische bedrijven in ons land met meer dan een derde gedaald, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs. De productie nam wel flink toe maar de inkomens van boeren en tuinders daalden.
Er is goed nieuws voor de Nederlandse boeren: hun inkomen gaat de komende jaren waarschijnlijk flink omhoog. Het heeft te maken met inflatie. Die zal de komende jaren behoorlijk stijgen. Voor een deel zal dat gebeuren doordat voedsel veel duurder zal worden, zoals ik uitvoerig uitleg in mijn boek Het inflatiespook - Waarom de inflatie in Nederland gaat toeslaan en hoe u uw vermogen kunt beschermen.
Het vooruitzicht van stijgende voedselprijzen de komende jaren moet voor het nieuwe Nederlandse kabinet reden genoeg zijn juist nu te investeren in die sector.
Nederland behoort tot de wereldkampioenen als het op de export van allerlei landbouwproducten aankomt. De productiviteit in die sector is bij ons heel hoog. Dat zal de komende jaren, wanneer overal in de wereld regeringen op zoek gaan naar methodes om eigen voedselvoorziening op te krikken, een waardevol exportproduct an sich zijn. Niet alleen watermanagement maar ook landbouwmanagement zet Nederland straks op de wereldkaart.
Iedere boer die zijn biezen pakt en vertrekt, neemt een stuk van die waardevolle kennis met zich mee. Het moet daarom makkelijker, niet moeilijker, worden een boer te zijn in Nederland.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten