maandag 11 oktober 2010

Kerninflatie, je bedoelt kernloze inflatie zeker

Kerninflatie is geboren in 1975. Vooral de Amerikaanse centrale bankiers zweren er bij. Kerninflatie is het inflatiecijfer zonder de energie- en voedselprijzen erin. Die schommelen te vaak en te hevig vinden veel economen en is daardoor een storende factor in de inflatieberekeningen. Daardoor geeft de kerninflatie veel beter de onderliggende trend van prijsontwikkeling weer vinden zij.

Persoonlijk vind ik die kerninflatie een gedrocht. Wat is een inflatiecijfer waard als daarin de prijzen van voedsel en energie ontbreken? Niets of, in het meest gunstige geval, heel, heel weinig.

Maar het gaat mij hier en nu even om iets anders. Is die naam, ‘kerninflatie’ niet heel misleidend? Voedsel en energie zijn goederen waar letterlijk iedereen elke dag weer geld aan uitgeeft. Het zijn zoals al gezegd juist de voedsel- en energieprijzen die in die kerninflatie niet te vinden zijn. Maar zie ik het verkeerd of is daarmee de kern er juist uit? Wat mij betreft is kernloze inflatie dan ook een veel betere naam.

Daarom en omdat zo'n cijfer niets waard is, is het de hoogste tijd dat iemand het woord ‘kerninflatie’ verbiedt. Bijvoorbeeld de Bank voor Internationale Betalingen (BIB), ook wel de centrale bank van de centrale banken genoemd.

De BIB is zeer invloedrijk. Die neemt besluiten over hoeveel reserves banken achter de hand moeten houden bijvoorbeeld. Centrale bankiers komen in Basel, waar de BIB zetelt (in een overigens zeer, zeer luxe onderkomen, zoals ik een paar jaar geleden heb mogen ervaren), regelmatig bijeen om zonder politici en anderen met elkaar te overleggen. Kom op BIB, verban het woord en het concept van kerninflatie! Laat de kerninflatie geen 40 worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten