dinsdag 5 oktober 2010

De wereld kan best zonder het Westen

In september is de olieprijs gedaald. Zie je wel, klonk het hier en daar van verschillende analisten en economen. Als de VS niest, wordt de rest van de wereld verkouden ofwel: als de Amerikaanse economie niet lekker draait, dan kan de rest van de wereld per definitie ook niet lekker draaien. Zeker als behalve de Amerikaanse ook nog de Europese economieën bijna stil liggen. En omdat dat zo is, is er minder olie nodig en zakt te prijs.

Het is een schitterende theorie. Die tot voor kort ook opging. Maar in toenemende mate wordt duidelijk dat de rest van de wereld ontkoppeld is van de VS en Europa of in een vergevorderd stadium van ontkoppeling verkeert. China, India, de rest van Azië, Latijns Amerika, Afrika, Canada en Australië worden niet meer automatisch verkouden als Amerika niest. Hooguit bieden die landen en regio’s beleefd een zakdoek aan de Amerikanen (en Europeanen), zoals een econoom van de Bank of America – Merrill Lynch onlangs geestig opmerkte.

Diezelfde olie wordt inmiddels duurder, terwijl de problemen voor de Amerikaanse en de Europese economieën, if anything, groter zijn geworden, niet kleiner. Verwacht de komende tijd uitspraken van economen die nog steeds geloven dat als de Amerikaanse motor afslaat, de rest van de wereld ook instort, dat olie duurder wordt door speculanten, terroristen, marsmannetjes, kortom alles behalve door het feit dat de rest van de wereld de ergste economische crisis in het Westen in bijna een eeuw nauwelijks gemerkt heeft. Economen van Goldman Sachs behoren niet tot die groep. Zij, en vele anderen, verwachten dat de olieprijs nog verder zal stijgen. Een vat olie zal volgend jaar gemiddeld 100 dollar kosten. Dat zal een prijsstijging van ongeveer 25 procent zijn.

Over hoe hoog de prijs van olie zal zijn kunnen we eindeloos lang praten. De ene analist vindt dat, de andere dit. Maar dát de prijs zal stijgen, staat buiten kijf vind ik.

De economieën van opkomende landen zoals China, India en Brazilië groeien alsof er nooit een crisis is geweest, laat staan de ergste crisis is bijna een eeuw (althans, hier bij ons). Die economieën slurpen onvoorstelbare hoeveelheden olie en alle andere grondstoffen op. Herstel of geen herstel in het Westen, de vraag naar olie, koper, ijzererts, tarwe, noem ze allemaal maar op neemt fors toe en zal fors blijven toenemen. Een econoom van de Britse bank Barclays Capital beschrijft die vraag als ‘fenomenaal’.

De vraag naar olie uit die landen zal zo sterk zijn, dan zelfs met de tergend langzaam groeiende Amerikaanse en Europese economieën (en lagere vraag naar olie uit die landen), de totale vraag naar het zwarte goud gewoon blijft stijgen.

De vraag is echter slechts één helft van elk economisch plaatje. Het aanbod is de andere helft. Wat de komende jaren betreft ziet het er op dat front slecht uit. Niet alleen voor olie, maar ook voor veel andere grondstoffen, voedsel en water, zoals ik uitvoerig beschrijf in mijn boek Het inflatiespook – Waarom de inflatie in Nederland gaat toeslaan en hoe u uw vermogen kunt beschermen.

Mede, maar niet alleen, daardoor zullen de prijzen ook in het Westen de komende jaren behoorlijk stijgen. Aan alle bronnen van stijgende inflatie de komende tijd, de gevolgen daarvan en hoe daarvan te profiteren heb ik mijn eerder genoemde boek gewijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten