zaterdag 16 oktober 2010

Eurozone kampt met inflatie (en geen deflatie)

De jaarlijkse inflatie in de eurozone is in september uitgekomen op 1,8 procent. Dat is 0,2 procent meer dan een maand eerder. Sinds de zomer neemt de inflatie in de eurozone langzaam maar zeker toe. Met de stijging van 1,8 procent in september heeft de inflatie in de eurozone de snelste stijging in bijna 2 jaar laten zien.

Het is te verwachten dat de inflatie de komende maanden verder zal oplopen, doordat voedsel en energie duurder zullen worden. In Ierland daalden de prijzen met 1 procent. De stijging was het sterkst in Griekenland: + 5,7 procent.

Griekenland, Spanje en Cyprus zijn de enige eurolanden die nog steeds in een (diepe) recessie zitten. Dit is belangrijk om het volgende.

U leest en hoort ongetwijfeld in de media veel verhalen van economen en analisten dat niet de inflatie maar deflatie (prijsdalingen) een groot probleem zal worden. Een van de belangrijkste argumenten van die analisten is dat de economische groei laag is. Dan consumeren mensen minder en bedrijven verlagen daardoor hun prijzen.

In mijn boek  Het inflatiespook – Waarom de inflatie in Nederland gaat toeslaan en hoe u uw vermogen kunt beschermen heb ik een heel hoofdstuk gewijd aan het doorprikken van mythes – want dat zijn veel argumenten van economen die deflatie verwachten – over deflatiegevaar. Dit is er een van. Hoe verklaren die analisten die deflatie verwachten waarom Griekenland (waar de economie al twee jaar kwartaal na kwartaal krimpt), Spanje en Cyprus niet met diepe deflatie maar hoge (en stijgende) inflatie kampen? De prijzen zijn in Cyprus in september met 3,6 procent gestegen en in Spanje met 2,1, beide ver boven het gemiddelde van de eurozone.

Ook hieruit blijkt dat inflatie en niet deflatie het probleem is waarmee we te maken zullen krijgen in de nabije toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten