donderdag 7 oktober 2010

Trichet speelt met uw geld




Simpel, dat het simpler niet kan. Dat is de boodschap die prijkt op een van de laatste covers van het Duitse weekblad Focus (zie foto). Daar staat een lachende Jean-Claude Trichet op, president van de Europese Centrale Bank en boven hem waarschuwt Focus ervoor dat ‘deze man met uw geld speelt’. Binnen is ook een foto van Ben Bernanke, hoofd van de Amerikaanse centrale bank, te vinden. Mr. Inflation? staat erbij.

De auteur van het artikel gaat in op gevaren van het roekeloze beleid van de centrale banken, die al heel lang de rente op een heel laag niveau houden. In de VS op 0 procent en in de eurozone op 1 procent.

Dat raakt nu al een grote groep mensen, namelijk spaarders. Enerzijds omdat de spaarrente daardoor laag is. Wie een spaarrekening heeft en daar een beetje een leuk rendement op wil halen, moet op zoek naar risicovollere spaarproducten of obligaties kopen van minder stabiele ondernemingen (van stabiele staten zoals Nederland of Duitsland is geen optie, de rente op die obligaties ligt op het laagste niveau in eeuwen).

Anderzijds lijdt de ijverige spaarder omdat de inflatie, die nu nog laag is, hoger is dan de spaarrente. In koopkracht gemeten holt de waarde van het spaargeld dus elke maand achteruit.

En dat is nog maar het begin, want de inflatie loopt op en zal in de toekomst veel hoger liggen. De centrale banken hebben het letterlijk zwart op wit gegeven dat ze de rente voorlopig niet zullen verhogen. En wanneer (als?) ze dat doen, dan zal dat tergend langzaam gaan. Zo langzaam dat de koopkracht van het spaargeld almaar sneller zal dalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten