dinsdag 5 oktober 2010

Hogere oliereserves Irak of niet, olie wordt duurder in de toekomst

Een deel van mijn nieuwe boek Het inflatiespook – Waarom de inflatie in Nederland gaat toeslaan en hoe u uw vermogen kunt beschermen gaat over een aantal bronnen waaruit de komende jaren inflatie omhoog zal komen borrelen. Olie is er één van.
Terwijl de vraag naar het zwarte goud de komende jaren blijft toenemen, door de aanhoudend hoge economische groei in opkomende landen zoals China, zal het aanbod die toenemende vraag niet kunnen bijbenen. Het aanbod zal de vraag niet kunnen bijbenen om meerdere redenen, niet in de laatste plaats omdat de productie van olie het hoogtepunt nadert (het zogeheten piek-olie concept).

Ik kreeg vandaag een leuke vraag van een lezer naar aanleiding van een bericht op de site Z24.nl waarin stond dat de bewezen oliereserves van Irak met bijna met een kwart zijn toegenomen. De vraag was wat dat betekent voor de productie van olie in de nabije toekomst en de gevolgen voor de prijzen.

Irak maakte inderdaad bekend dat zijn olievoorraden flink hoger zijn dan eerder gedacht. De gortdroge woestijn herbergt niet 115 miljard vaten olie zoals tot nu toe werd gedacht, maar 143,1 miljard. Het betekent dat van alle Opec-landen, alleen Saoedi-Arabië en Venezuela meer olie in de grond hebben dan Irak.

En dan nu naar de vraag wat dat allemaal betekent? Uiteraard is het verschil, 28,1 miljard vaten, aanzienlijk. Om de vraag te kunnen beantwoorden moeten we echter weten hoe dat getal zich verhoudt tot de mondiale vraag naar olie. De meest recente voorspelling van de International Energy Agency is dat de vraag naar olie volgend jaar 87,9 miljoen vaten per dag zal bedragen. Als we dat omrekenen naar een heel jaar, dan bedraagt de mondiale vraag naar olie volgend jaar naar verwachting in totaal iets meer dan 32 miljard vaten.

Zo bezien zijn de nieuwe olievoorraden van Irak goed voor een heel jaar, exclusief de laatste helft van november en de hele maand december. Het betekent dat de olieproductie iets later dan de experts nu inschatten (ergens tussen 2012 en 2017) het hoogtepunt zal bereiken en passeren.

Daar komt bij dat het een lange weg is van het ontdekken dat er extra olie diep onder de grond te vinden is totdat er daardoor nieuwe benzine en diesel op benzinepompen in de wereld te koop is. Het kan jaren duren voordat de olie naar de oppervlakte gehaald wordt, vervoerd naar een raffinaderij en verwerkt wordt tot benzine en diesel.

Kortom, voor Irak is het een geschenk uit de hemel, want de huidige waarde van die nieuwe voorraden is een slordige 2.270 miljard dollar. Maar aan het vooruitzicht voor inflatie in het komend decennium verandert de ontdekking niet veel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten