dinsdag 2 november 2010

De Amerikaanse Fed pleegt geldicide

In de VS is de tweedaagse vergadering van het bestuur van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, begonnen. Iedereen wacht in spanning af hoeveel honderden miljarden dollars de Fed in de Amerikaanse economie gaat pompen.

Het woord genocide kennen we. Sinds de jaren zestig is ook urbicide een erkend woord. Vanaf 2010 mag wat mij betreft geldicide toegevoegd worden aan de dikke Van Dale.

Volgens de Verenigde Naties is genocide een handeling met als doel het vernietigen, geheel dan wel gedeeltelijk, van een nationale, etnische, raciale of religieuze groepering als zodanig.

Urbicide is opzettelijk geweld tegen de steden, bijvoorbeeld het beschieten van oude steden tijdens een oorlog met als doel die met de grond gelijk te maken.

Als we die logica volgen, dan moet de definitie van geldicide luiden: een of een reeks handelingen met voorbedachten rade, met als doel het vernietigen, geheel dan wel gedeeltelijk, van de koopkracht van het geld.

Dat is exact wat de centrale banken plegen. Met voorbedachten rade vernietigen ze de waarde van het geld waarvoor we allemaal hard werken. Vooral de Amerikaanse centrale bank, de Fed, maakt zich schuldig aan geldocide. Iedereen buiten de VS heeft het volste recht te klagen.

De afzonderlijke economieën in de wereld zijn in de afgelopen paar decennia in toenemende mate verweven geraakt, wat wij globalisering noemen. Een van de gevolgen daarvan is dat als de Amerikanen hun geld waardeloos maken, dat ook ons raakt. Of omdat onze centrale banken gedwongen worden de Fed achterna te gaan of, als ze dat niet doen, onze munten zo duur worden dat de economische groei stokt en veel mensen hun baan verliezen.

En dan is er ook nog die oude relatie als de dollar zwak wordt, grondstoffen, voedsel en energie duurder worden, wat ook alweer iedereen in alle landen raakt.

Door duizenden miljarden dollars en euro’s erbij te printen (en de belofte daarmee door te zullen gaan) verliest ons geld rap zijn waarde. Inflatie noemen de economen dat. Wij kunnen er steeds minder en minder voor kopen. De koopkracht van onze lonen, uitkeringen, beleggingsrendementen, huuropbrengsten, spaargeld en pensioenen lijdt eronder. De gevolgen zijn nu al duidelijk zichtbaar.

Wil je meehelpen geldicide ingeburgerd te krijgen en uiteindelijk in de Dikke Van Dale te zien? Stuur dit bericht dan door aan zoveel mogelijk van je vrienden en kennissen en zorg er zo voor dat Onze Taal en Van Dale ervan horen. Over een jaar zien we dan of het gelukt is.
Hier is de deeplink:
http://inflatieblog.blogspot.com/2010/11/de-amerikaanse-fed-pleegt-geldicide.html

3 opmerkingen:

  1. Mmmm je klinkt steeds meer als Marc Faber. Hebben jullie al samen die autarkische schuilkelder in the middle of nowhere gekocht?

    Overigens stricto sensu is jouw definitie van geldicide/geldocide niet helemaal juist: niet de koopkracht maar geld zelf wordt vernietigd, oftewel geen inflatie maar nog meer dan hyperinflatie, totale geldontwaarding.

    Wat gebeurt er overigens met de opgekochte obligaties? Kunnen die niet gewoon worden verbrand? Gaat de schuld fijn omlaag :)

    O tempora o mores.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. :-) we kunnen ook met zijn allen besluiten de schuld te negeren, dan verdwijnt het probleem ook :-)

    Overigens, geld wordt niet vernietigd, blijft gewoon in gebruik, ik geloof ook niet dat we met een hyperinflatie te maken zullen krijgen (dus geen polderFaber om het maar zo te zeggen). Ik denk wel dat we zullen moeten leren leven met een flink hogere inflatie.

    Technisch gesproken wordt de Fed de eigenaar van de opgekochte inflatie en krijgt dus een vordering op de Amerikaanse overheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. FED en VS overheid, broekzak en vestzak toch?

    BeantwoordenVerwijderen