zaterdag 5 maart 2011

Inflatievloedgolf weet van geen ophouden

Het wordt een bijna full time job, bijhouden waar de inflatie alweer hoger is en verder dreigt op te lopen. Ik zou bijna zeggen: pak de wereldkaart, sluit je ogen en leg je vinger zomaar ergens neer. Grote kans dat je een land aanwijst waar de eerste zin van dit stuk voor geldt.

Enkele laatste voorbeelden zijn Brazilië, Mexico en Chili. Centrale banken uit die landen luiden de noodklok, de prijsstijgingen gaan wel erg snel.

In andere Latijns Amerikaanse landen is de situatie niet anders. In Argentinie is inflatie in dubbele cijfers al lang de wrange werkelijkheid. In Colombia verhoogde de centrale bank onlangs de rente waarmee ze de startschot gaf voor de strijd tegen inflatie. Het was de eerste renteverhoging in bijna 3 jaar tijd.

Wenden we ons blik van LatAm af en kijken we naar Azië, dan verandert er, wat de inflatie betreft, he-le-maal niets. In al die landen proberen de overheden en de centrale banken met allerlei ingrepen de inflatiestijging af te stoppen. Behalve renteverhogingen zetten ze bevriezing van prijzen en het aanspreken van noodvoorraden aan om de inflatie te drukken.

De centrale bank van Israel verhoogde de rente deze maand voor de zesde maand op rij, omdat de inflatie maar hardnekkig hoog blijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten