maandag 7 maart 2011

Wen maar aan de hoge benzineprijs (2,00 euro?)

Peter Vosser, de topman van ‘onze’ Koninklijke Shell, verwacht dat de olieprijs binnenkort zal dalen. Dat is echter geen reden voor opluchting. Op de middellange termijn kan olie eigenlijk alleen maar duurder worden. Het aanbod kan volgens Vosser straks de vraag niet meer bijbenen. En dan is er maar een weg die de olieprijs kan bewandelen en dat is omhoog.

Het is een combinatie van te weinig investeringen in olieproductie en uitputting van voorraden, zoals ik uitvoerig beschrijf in mijn boek Het inflatiespook. Tussen het moment van investering in het oppompen van olie uit de grond en dat een liter benzine gemaakt van die olie in uw autotank vloeit, liggen doorgaans vele jaren, soms zelfs een decennium.

Uitputting wil NIET zeggen dat olie opraakt (uiteindelijk gebeurt dat natuurlijk wel, maar als het goed is maken onze kinderen en kleinkinderen dat pas mee). Uitputting betekent WEL dat de olieproductie gepiekt is, maar ook dat de makkelijk vindbare olie schaars is.

Er is een reden waarom olie uit teerzanden niet veel eerder is gewonnen: dat proces is duur. Er ligt nog veel olie onder de oceaanbodem, maar daarbij komen is veel duurder dan boren in de Arabische woestijnen. En speaking over die woestijnen, in toenemende mate moet daar olie uit de dieper gelegen pockets gewonnen worden, wat veel duurder is dan olie uit het grote meer omhoog pompen. 

Meer kosten maken om olie boven de grond te krijgen, betekent dat de olie zelf duurder wordt. En in het verlengde daarvan dat een liter euro 95 in de niet zo ver weg gelegen toekomst 2,00 euro kan toppen.

2 opmerkingen:

  1. Dit noem ik een rotsmoes verzinnen, om maar veel geld - lees HEEL veel geld - binnen te haken van de automobilisten.
    Als de prijs voor een vat olie omhoog gaat weten shell en andere benzinemaatschappijen niet hoe snel de prijs voor een liter omhoog moet.
    Maar als de prijs voor een vat olie omlaag gaat, gaat de prijs voor een liever benzine NIET omlaag.
    Hoezo krom?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de belasting die er boven opkomt maakt het duur , pure diefstal noem ik het .

    BeantwoordenVerwijderen