zondag 27 maart 2011

‘Er is volop bewijs dat hogere voedselprijzen geen tijdelijk fenomeen zijn’

Oost-Azie gaat gebukt onder de gestegen en verder stijgende inflatie en de centrale banken moeten de rentes verder verhogen. Dat is de conclusie en het advies van het halfjaarlijkse rapport van de Wereldbank over de genoemde regio.

De economische groei van de groeimotor van de wereldeconomie kan dit jaar iets lager uitvallen dan de geraamde ca. 8 procent. Dit omdat inflatie bevechten nou eenmaal de economische groei raakt. Inflatie bestrijden houdt namelijk in dat de centrale banken de rente verhogen. Iets wat de economische groei op de korte termijn omlaag duwt.

Zoals ik vorige maand in de gratis inflatienieuwsbrief geschreven heb, gaan de centrale bank uit Oost-Azie maar ook andere opkomende landen nog niet ver genoeg met hun renteverhogingen. Die blijven vooralsnog te laag om echt te kunnen spreken van overwinning op het inflatiemonster.Met alle gevolgen van dien.

De Wereldbank waarschuwt daar ook voor. Zij maakt zich zorgen over centrale banken. Die doen zoals gezegd wel iets tegen de inflatie, maar te weinig waardoor ze de strijd dreigen te verliezen.

De inflatie loopt de laatste tijd vooral op door de gestegen voedselprijzen. “Er is echter volop bewijs dat de stijging van de voedselprijzen niet een tijdelijk fenomeen is”, aldus de Wereldbank.
Daarnaast groeit de kredietverlening volop in de regio en stijgen de prijzen van onroerend goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten