woensdag 23 maart 2011

Al het goeie komt uit….Estland?

Vlak na de jaarwisseling heb ik in een opiniestuk in de Volkskrant en op mijn blog bij EUObserver.com betoogd dat de toetreding van Estland tot de eurozone toe te juichen is (het artikel is daardoor op heel wat Estse internetsites en in de kranten van dat land genoemd).

Een van de redenen is dat Estland inflatie bestrijden (en voorkomen) veel belangrijker vindt dan de economische groei op de korte termijn kunstmatig op te proppen. Geld drukken om begrotingstekorten bij de overheden te financieren is ook uit den boze.
Aangezien het hoofd van iedere centrale bank uit de eurozone automatisch lid is van het bestuur van de Europese Centrale Bank, schreef ik al dat de Estse centrale bankier de anti-inflatie fractie binnen de ECB (de haviken) zou versterken. Goed nieuws dus.

Niet eens drie maanden later wordt mijn betoog bevestigd. Andres Lipstok, het hoofd van de Estse centrale bank, veegt de vloer met die economen en analisten (en sommige van zijn collega’s bij de Europese Centrale Bank) die de stijgende inflatie als niet-bedreigend beschouwen.

De kans dat de inflatie in de eurozone structureel hoger komt te liggen is toegenomen, aldus Lipstok in een opinieartikel in de Estse krant Portimees. De opwaartse druk op de inflatie duurt ‘irritant lang en er is niets dat erop wijst dat de druk zal afnemen', aldus hij.

Niet slecht voor zijn eerste publieke optreden sinds hij lid van het bestuur van de ECB is geworden op 1 januari dit jaar.

Met zo’n centrale bankier in het bestuur van de ECB slaap ik een stuk rustiger. Ach, de ECB, de bank die binnenkort een nieuwe President moet krijgen. Enkele namen worden genoemd. Lipstok niet. Jammer.

1 opmerking:

  1. Als Draghi de nieuwe ECB chef wordt, dan weten we waar dat toe gaat leiden. Niks problemen oplossen, maar geld printen. De voormalige Italiaanse Lire weet daar alles van.

    BeantwoordenVerwijderen