Je hebt renteverhogingen door de centrale banken en je hebt RENTEVERHOGINGEN. Zoals op deze blog al eerder is bericht, zal de Europese Centrale Bank begin april de rente in de eurozone verhogen. Veel andere centrale banken in de wereld zijn daar al enige tijd mee bezig.
Heel vaak verhogen de centrale banken de rente met 0,25 procentpunten. Dat is geen voorschrift van de gilde van de centrale bankiers, maar is in loop der tijd een ongeschreven regel geworden waar iedere centrale bank zich bijna altijd aan houdt. Bijna altijd, want af en toe wil een centrale bank out of the box treden en de rente met 0,5 procentpunt verhogen of verlagen.
De centrale bank van Uruguay is eerder vandaag echter zo ver out of the box gegaan, dat de box nergens meer te zien is. Die bank verhoogde de rente namelijk in één keer met een vol procentpunt, van 6,5 naar 7,5.
De reden is, zoals overal ter wereld, de veel te hoge inflatie. In Uruguay bedraagt die ruim 7,5 procent.
Ondertussen in Azië
Zij horen er weer bij, de Filippijnen. De centrale bank van dat land was het enige grote regionale monetaire kasteel waarvan de ophaalbrug omlaag was (uiteraard heb ik het hier over de opkomende Aziatische landen, dus heel Azië met uitzondering van Japan).
De centrale bank van de Filippijnen heeft de rente sinds juli 2009 niet verhoogd. De rente staat daarom nog steeds op de laagste stand ooit, namelijk 4 procent.
De centrale banken van andere landen in de regio (Thailand, Indonesië, China, Zuid-Korea, India) hebben de rentes al verhoogd, soms met veel meer dan één keer, in reactie op de stijgende inflatie.
De inflatiegolf heeft de Filippijnen niet gespaard. Vandaar dat de centrale bank van dat land het voorbeeld van de genoemde landen moet volgen wanneer het bestuur bijeen komt volgende week, menen veel analisten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten