Jan Modaal of zijn Amerikaanse evenknie Joe Sixpack heeft er geen bewijs voor, maar zijn gut feeling zegt hem dat het weer extremer is dan vroeger. Zelf kunnen we er vaak over mee praten. Als klein kind speelde ik elk jaar weer in een dik pak sneeuw in Bosnië-Herzegovina. Tegenwoordig ligt er ook elk jaar sneeuw, maar het is elk jaar weer zichtbaar minder dan 20 jaar geleden (mijn ouders zeggen overigens op hun beurt dat mijn jeugdjaren niets zijn vergeleken met toen zij kinderen waren).
Het zijn wetenschappers die het antwoord moeten geven of het weer inderdaad extremer is dan in het verleden of niet. Komen droogtes en overstromingen inderdaad vaker voor?
Zoals zo vaak lopen de meningen daarover sterk uiteen. Ikzelf sluit me, mede gebaseerd op die gut feeling en ervaring, bij de groep die zegt dat het extreme weer inderdaad vaker voorkomt.
Een groep klimaatwetenschappers heeft onlangs in een artikel in het blad Science betoogd dat door het broeikaseffect ‘hittegolven vaker zullen voorkomen, heviger zullen zijn en langer zullen duren dan voorheen’. De laatste twee hittegolven stammen uit 2003 en vorig jaar. De kans op een mega-hittegolf in een jaar, zal in loop van de komende vier decennia met een factor 10 stijgen, aldus de onderzoekers.
Hittegolven in 2003 en 2010 hebben volgens de metingen de soms 500 jaar oude hitterecords in sommige werelddelen verbroken. Zij besloegen ook een grotere oppervlakte dan de hittegolven van vóór 2003.
Die hittegolven hebben veel gevolgen gehad: duizenden mensen zijn eraan overleden bijvoorbeeld. Economische effecten zijn er ook. Droogtes in Rusland zorgden vorig jaar voor tegenvallende graanoogsten, waardoor de Russen besloten geen graan te exporteren. Zo leidden de droogtes op de doorgaans vruchtbare Russische landerijen tot stijgende voedselprijzen in een groot deel van de rest van de wereld, duizenden kilometers van Rusland vandaan.
Overstromingen in Pakistan, Australië en China hebben hetzelfde effect gehad, net als droogtes in Latijns Amerika.
Als het inderdaad zo blijkt te zijn dat ze de komende jaren vaker zullen voorkomen en dat het weer vaker roet in het eten gooit, dan betekent dat in ieder geval meer onzekerheid (en vaker tegenvallende) oogsten. Met als gevolg hogere voedselprijzen. Iets waarmee de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds, de Voedselorganisatie van de Verenigde Naties en de Europese Centrale Bank duidelijk rekening mee houden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten