zondag 6 februari 2011

Ondertussen in de eurozone

Afgelopen donderdag vergaderde het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) voor de tweede keer dit jaar. Hét belangrijkste gespreksonderwerp was de stijgende inflatie.

Die is de laatste maanden rap geklommen in de eurozone en staat nu op 2,4 procent. Dat is aanzienlijk boven het plafond van de ECB, van ‘iets onder maar in de buurt van 2 procent.’

Bovendien zijn er steeds meer tekenen dat de inflatie de komende tijd verder zal stijgen. Door sociale onrusten wordt de olie duurder, net als grondstoffen en voedsel.

En de zogeheten producentenprijsindex, die aangeeft hoe de inflatie voor bedrijven zich ontwikkelt, loopt ook flink op en bereikt hier en daar zelfs hoogste niveaus in decennia.

Een belangrijke factor voor de komende maanden en jaren als we het over de inflatie in de eurozone hebben is de wisselkoers van de euro. Als de euro zwakker wordt, wordt alles wat wij invoeren duurder en als de euro sterker wordt, dalen de importprijzen voor de eurozone. Vandaar dat de vraag hoe het uiteindelijk zal aflopen met de euro zeer belangrijk is voor iedereen die zich zorgen maakt over inflatie. 
 
Binnenkort verschijt mijn boek ‘De toekomst van de euro: keert de gulden terug?’ waarin ik me onder meer met die vraag bezig zal houden. Voorintekenen is gestart.

2 opmerkingen:

  1. Tout court: waar moet ik zijn voor een inflatieverzekering en is er iets over tarieven te zeggen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nu dat het inflatiespook onmiskenbaar zijn kop opsteekt, ben jij verdwenen. Wo bist du Edin?

    BeantwoordenVerwijderen