donderdag 17 maart 2011

Kijk die importprijzen gaan!

Het tijdperk van lage inflatie is voorbij. Wie mijn boek Het inflatiespook heeft gelezen en/of regelmatig op deze blog rond heeft gekeken, zal niet verbaasd zijn.

Steeds vaker druppelen de bewijzen daarvoor binnen of onderstrepen ontwikkelingen die in Het inflatiespook al gesignaleerd waren. Zo ook deze week.

De importprijzen in de VS blijven stijgen. Spullen die de Amerikanen uit China halen zijn 0,4 procent duurder geworden. Dat is een wereld van verschil met de afgelopen decennia. China zorgde toen juist voor een sterke  neerwaartse druk op inflatie. Iets wat, getuige de cijfers, veranderd is en blijft veranderen.

Het is te verwachten dat de opkomende landen zoals China, de komende jaren voor meer opwaartse druk op de inflatiecijfers in het Westen zullen zorgen. Denk daarbij wel aan het volgende: dat is niet de enige bron van inflatie in de toekomt, helaas is het aantal bronnen veel groter. Het blusvermogen van de wereld schiet tegelijkertijd zwaar tekort.

Om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van inflatie kunt u zich registreren voor mijn gratis nieuwsbrief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten