Is olie á $100+ duur? Het is maar hoe je het bekijkt. Vergelijk je het met de prijzen van de afgelopen jaren en decennia dan is moet het antwoord wel ‘ja’ zijn. Vergelijk je het met de waarschijnlijke olieprijs in de toekomst echter, dan is het antwoord ‘nee, niet echt’ veel meer van toepassing.
De vraag naar olie, het zwarte goud, en andere grondstoffen zal in de komende twee decennia stijgen. Dat zal vooral komen door de snel groeiende vraag uit de ontwikkelingslanden door de rappe economische groei daar.
Ondanks de hoge groei van de autoverkopen in China jaar in jaar uit ligt het autobezit in China nu pas op hetzelfde niveau als in de VS in 1917. Ter vergelijking: gemiddeld verbruikt een West-Europeaan jaarlijks 17 kilo aluminium en 9 kilo koper. Voor een Aziaat is dat respectievelijk 3 en iets minder dan 2,5 kilo. Kortom, Eer is nog een lange weg te gaan voor de Chinezen en andere Aziaten (maar hetzelfde geldt voor Oost-Europeanen), met alle bijbehorende gevolgen voor de vraag naar niet alleen olie om steeds meer auto’s te laten rijden, maar ook staal, koper, rubber, leer en vele andere grondstoffen die nodig zijn om bijvoorbeeld de miljoenen auto’s die in China verkocht zullen worden, te maken.
Vraag stijgt, aanbod veel minderTegelijkertijd wijst veel erop dat de productie van olie een stapje terug zal doen. Wellicht niet alleen tijdelijk maar permanent als de Piek-olie voorstanders gelijk krijgen en de huidige voorspellingen over het aanbod van olie in de toekomst te rooskleurig blijken te zijn.
Ook is er een niet te verwaarlozen kans dat een ‘zekerheitje’ geen ‘zekerheitje’ blijft: de huidige omvang van de bewezen reserves kan wel eens een luchtkasteel blijken te zijn. Het drama rondom de bewezen voorraden van Shell in 2004 is ook een waarschuwing in dat opzicht. Het Brits-Nederlandse oliegigant verraste enkele jaren geleden alles en iedereen met de mededeling dat het 20 procent van wat in zijn boeken als ‘bewezen reserves’ stond, zou schrappen. Die 20 procent was toch meer te zien als mogelijke bronnen dan bewezen reserves. Voor veel andere grondstoffen geldt hetzelfde. Het aantal nieuwe bronnen laat te wensen over en de kwaliteit van de meeste grondstoffen neemt af hoe langer een bron, zoals een mijn, dienst doet. Ook daardoor worden de grondstoffen duurder.
Duurdere olie zal niet alleen via de meest bekende weg de inflatie aanjagen. De mens is in veel meer opzichten afhankelijk van olie. Neem zoiets als shampoo.
De verpakking is van plastic, net als de dop. Plastic maken zonder olie is net zo’n makkelijke opgave als een voetbalwedstrijd tegen regerend wereldkampioen die met 3:0 voor staat terwijl 3 spelers van eigen ploeg met rood het veld worden uitgestuurd, binnen 10 minuten van het resterende speeltijd winnend afsluiten: niet mogelijk.
Als olie duurder wordt, wordt plastic, en dus alles waar plastic in zit, ook duurder. Maar het is niet alleen plastic.
Om bij het shampoo-voorbeeld te blijven: de inkt waarmee allerlei info op de verpakking is afgedrukt komt ook voort uit olie, net als de lijm waarmee het papier met de ingrediënten en naam van de producent erop vast zit aan de verpakking. En shampoo zelf tot slot is ook ondenkbaar zonder olie.
Het is dat er een andere geur aan toegevoegd is. Wat voor shampoo geldt, gaat ook op voor duizenden andere producten die we dagelijks gebruiken, zoals tandpasta, lippenstift, scheerschuim, kleding, computers...de lijst is oneindig. Het zwarte goud is in een of andere vorm te vinden in alles waarvan de mens afhankelijk is. Daarom kan alles duurder worden wanneer olie begint op te raken.
De prijs van olie en van andere grondstoffen zullen de komende decennia behoorlijk hoger zijn dan gedurende de jaren negentig. De vraag is alleen hoeveel meer dat zal zijn. Hoe meer, hoe hoger de inflatiegolf die op de wereld afkomt. Sterke bevolkingsgroei in de wereld en de hoge economische groei in opkomende en ontwikkelingslanden zal de vraag naar, en dus de prijzen van, voedsel, water en grondstoffen in de komende jaren aanjagen.
Dit is een stuk uit hoofdstuk 4 uit mijn boek Het inflatiespook – waarom de inflatie in Nederland zal toeslaan en hoe u uw vermogen kunt beschermen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten