dinsdag 12 april 2011

Beleggers, pensioenfondsen en inkoopkosten van bedrijven

Ik heb hier al eerder geschreven over de Nederlandse bedrijven die klem komen te zitten tussen stijgende inkoopkosten en de vrees van het (deels) doorberekenen ervan. Maar vroeg of laat zal dat doorberekenen wel moeten gebeuren. Of ze moeten genoegen nemen met een lagere winst.

Vandaag is een rapport uitgekomen in de VS, over de stand van zaken in het Amerikaanse mkb. De stemming in maart is er verslechterd ten opzichte van een maand eerder. De voornaamste reden daarvoor waren de verslechterde vooruitzichten voor de omzet en winst. Drie keer raden wat dáár de oorzaak van was. Inderdaad, de gestegen en stijgende inkoopkosten.

Knelpunt

1 Op de 10 Amerikaanse bedrijven uit het mkb-segment heeft zijn prijzen verhoogd, hoewel dat de klanten natuurlijk afschrikt.

Een kwart geeft aan de prijzen de komende tijd te zullen verhogen. Daarmee is het aantal bedrijven dat van plan is de prijzen te verhogen het hoogst in ruim 2 jaar tijd.

En nu ze besloten hebben die stap te zetten, dan willen ze het ook goed doen, lees de gestegen inkoopkosten van de afgelopen tijd zoveel mogelijk doorberekenen. In veel gevallen zullen de prijzen namelijk met 10 procent of meer omhoog vliegen!

Winst gaat eraan

Een lange tijd konden de bedrijven het zich veroorloven de prijzen ongewijzigd te laten. Deels omdat ze een klein beetje winst wel konden missen. Maar deels ook omdat de winkels volgestopt waren met voorraden. Die moesten eerst allemaal weg. Nu zijn de opslagplaatsen bijna leeg.

Het kan natuurlijk best zo zijn dat de omzet zo sterk zal dalen bij hogere prijzen dat ze terug zullen komen op dat besluit. Dat is waar de Fed, de Amerikaanse centrale bank, op hoopt. Die is niet bang voor inflatie. De redenering is als volgt: bedrijven kunnen de prijzen wel verhogen, maar door de gestegen olieprijs en die prijsverhogingen zal de koopkracht van de consument dalen. Daarna zullen bedrijven wel gedwongen worden de prijsverhogingen ongedaan te maken.

Plausibel

Dat is een plausibel scenario, op de korte termijn. Voor de centrale bank kan dat gunstig zijn (hoewel ik dit effect, als het al optreedt niet lang zie aanhouden, daarover in een volgende blog meer), voor beleggers, waaronder pensioenfondsen, is dat simpelweg slecht nieuws.

Want als de kosten niet doorberekend kunnen worden aan de consument, dan zal de winstmarge eraan gaan. Dat op zijn beurt kan niet goed zijn voor de aandelenkoersen.

1 opmerking:

  1. http://www.chicagofed.org/digital_assets/publications/chicago_fed_letter/2011/cflmay2011_286.pdf

    en misschien is Krugman ook interessant om te lezen en op te reageren. O.a. :http://krugman.blogs.nytimes.com/2010/11/06/are-rising-commodity-prices-an-inflationary-signal/

    BeantwoordenVerwijderen