woensdag 20 april 2011

Alles wordt anders

‘Voor 55 procent van de beleggende Nederlanders vormt het aanvullen van hun pensioen of inkomen de belangrijkste drijfveer om te beleggen’. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een onderzoek onlangs uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van Robein Vermogensspecialisten.

Ik heb geen onderzoek verricht, maar ik durf te wedden dat veel, zo niet álle, ondervraagden uitgaan van zo’n beetje dezelfde beleggingsomgeving als van vóór de huidige crisis. Met dito rendementen.

Levensgevaarlijk
Dat is levensgevaarlijk. De kans is namelijk groot dat de oude tijden niet meer, of in ieder geval niet voorlopig, terug zullen keren, zoals ik in mijn boek Het inflatiespook uitvoerig beschreven heb en onder meer tijdens de Dag van de Belegger 2010 in een lezing besproken heb.

Dat is niet hetzelfde als dat ik beweer dat beleggen niet meer zal lonen. Integendeel, beleggen kan nog lucratiever worden dan voorheen. Maar voor mij staat het als een paal boven water dat beleggen hoe dan ook harder werken word. Na het Nieuwe Rijden en het Nieuwe Werken komen we in het tijdperk van het Nieuwe Beleggen, is mijn stelling.

Zorgenvrij in de Spaanse zon
Kort door de bocht gold in de tijden vóór de huidige crisis dat geld steken in welk aandeel of beleggingsfonds dan ook, altijd flink wat geld opleverde 12 maanden later. Opdracht doorgeven aan eigen broker en vervolgens languit liggen in de Spaanse zon was mogelijk.

Het Nieuwe Beleggen wordt hard werken daarentegen. Het wordt goed zoeken welke bedrijven wel en welke niet te hebben in de portefeuille. Dat op zijn beurt betekent gedegen analyse maken van waar die bedrijven actief zijn, wat hun pricing power is etc. Maar ook hoe de macro-economische omgeving eruit ziet en eruit zal zien maanden en een jaar later. Kortom, goede, onafhankelijke en tijdige informatie wordt belangrijker dan ooit.

Deze blog probeert daarin te voorzien. Later dit jaar worden de diensten op dat gebied uitgebreid, waarover de komende tijd meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten