maandag 11 april 2011

Europa helaas niet IMF-donkerblauw

Het laatste World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds is uit. De media storten zich daar traditiegetrouw massaal op. Als econoom haal ik de informatie echter liever uit de eerste hand. En dus maar zoals altijd dat rapport erbij gepakt.

Het zijn altijd dingen die je niet in de media ziet en die aandacht trekken. Deze keer was dat een wereldkaart. Meer specifiek, de wereldkaart op pagina 59 van het genoemde rapport.

Blauwtje

Daarop hebben de economen van het IMF met rood die landen aangegeven waar de economie in 2011 en 2012 zal krimpen. Rooskleurige landen kunnen zich opmaken voor een niet zo’n rooskleurig scenario, namelijk economische groei van tussen de 0 en 2 procent.

Vervolgens is er een hele groep lichtblauw gekleurde landen. Daar zal de economische groei naar verwachting tussen de 2 en 4 procent uitkomen. Donkerblauw is op deze kaart de kleur van winnaars: daar dikt de economie met 4 procent of meer aan.

Als Europeaan richten de ogen zich meteen op Europa. Onmiddellijk valt op dat Europa alle vier de kleuren huisvest. Wat ook opvalt is dat de lichtblauw en donkerblauw bij de lijn Venlo – Geneve begint en helaas voor Nederland aan de verkeerde kant licht- of donkerblauw is.

Inhalen

Links van de genoemde lijn is het namelijk één grote roze zee, met in het zuidoosten een dieprood eiland (Portugal). Griekenland heeft overigens dezelfde kleur.

Elders in ‘het Westen’ is de situatie niet veel beter. De Verenigde Staten zijn, ondanks duizenden miljarden dollars die over de economie gegooid zijn, slechts één grote lichtblauwe oppervlakte. Hetzelfde geldt voor Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Japan kleurt zelfs roze.

Het felbegeerde donkerblauw is te vinden in Azië en Latijns Amerika (bijna zonder uitzondering!) maar ook in Afrika.

Dat betekent heel veel dingen. Zo houdt het in dat de landen uit die regio’s ons nog sneller aan het inhalen zijn dan voorheen (hoewel het verschil nog steeds erg groot is, gemeten naar inkomen per hoofd).

Inflatie

In termen van inflatie is de beschreven wereldkaart reden voor alarm.

Zoals ik in mijn boek Het inflatiespook uitvoerig heb beschreven, denk ik dat de inflatie in de wereld dit decennium veel hoger zal zijn dan die in het verleden is geweest maar ook veel hoger dan de geldontwaarding nu is.

En voor een deel heeft dat te maken met het feit dat de economieën van de opkomende landen hard zullen blijven groeien (om in de termen van de genoemde wereldkaart te blijven praten: die landen blijven nog heel lang donkerblauw gekleurd). Dat betekent meer vraag naar grondstoffen, voedsel en water. Tel daarbij de bevolkingstoename die bijna geheel plaats zal vinden buiten het Westen, en het is niet moeilijk in te zien dat de vraag enorm zal toenemen.

Het aanbod daarentegen zal dat niet bij kunnen benen. Waarom? Het inflatiespook bevat een uitgebreide uitleg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten