vrijdag 8 april 2011

IMF: vraag en aanbod olie raken uit balans

In de toekomst zal een vat olie veel duurder zijn dan nu. Dat is de mening van veel economen en beleggers. Bij die groep behoor ik ook.

Zoals ik uitvoerig in mijn boek Het inflatiespook beschreven heb, verwacht ik dat niet alleen omdat de economische groei in opkomende landen zoals China en India hoog zal blijven, en daarmee de vraag naar olie almaar zal toenemen, maar ook doordat de voorraden olie niet oneindig zijn. Daarbij geldt dat de olieprijs niet zal stijgen wanneer olie bijna op is, maar veel eerder. Bijvoorbeeld wanneer de productie gepiekt is. Zoals altijd in de economie gaat het altijd om vraag en aanbod. Elke goede economische analyse bevat beide kanten.

Schaarser

Sinds deze week behoort ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij de genoemde groep. Het IMF waarschuwde in een rapport dat de wereldeconomie een periode ingekomen is waarin olie schaarser wordt. En wat schaars is, is duur.

De vraag naar olie zal verder stijgen, met name uit de hard groeiende, opkomende economieën. Het aanbod zal dat niet bij kunnen benen. Veel grote olievelden zijn al voor de helft of meer leeggepompt.

Stagflatie

Een hoge olieprijs heeft twee bijzonder vervelende gevolgen: de economische groei komt erdoor onder neerwaartse druk (de consument houdt minder geld over) en de inflatie juist onder opwaartse druk te staan. Een combinatie daarvan, ook bekend als stagflatie, is de ergste nachtmerrie van elke centrale bankier.

Het IMF adviseert meer te investeren in alternatieve energiebronnen. Een leuk en goed advies, maar bedenk wel dat het lang duurt voordat het besluit genomen wordt daarin de oplossing voor het energieprobleem te zoeken.

Vervolgens gaan er jaren overheen voordat het effect voelbaar wordt. En voordat de sector op eigen kracht verder kan, moeten de overheden in de regel voor zijwieltjes zorgen in de vorm van allerlei subsidies. Het probleem is alleen dat de overheden zelf tot over hun nek in schulden zitten.

Een van de volgende gratis maandelijkse nieuwsbrieven zal over dit onderwerp gaan. Wilt u die ontvangen? Registreer dan nu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten