woensdag 29 september 2010

Deflatie als voorbode van (hyper)inflatie

Deflatie komt achter u aan. Die waarschuwende schreeuw van sommige economen is duidelijk te horen tegenwoordig. Onlangs kopte de Nederlandse beleggersplatform IEX: Klare taal: Deflatieverzekering nodig.

Voor alle duidelijkheid, ik vind de angst dat het Westen af zal glijden in een diep deflatiemoeras zeer overdreven en de argumenten weinig om het lijf hebben (een van de hoofdstukken uit mijn boek heet ‘Deflatie geen gevaar’ en gaat daar uitgebreid op in).

Dat gezegd hebbende denk ik dat de komende tijd deflatie-angst groter kan worden dan die nu is en zelfs de prijzen hier en daar tijdelijk, volgens de officiële cijfers, licht kunnen dalen. Maar dat zal slechts tijdelijk en lang niet breedgedragen zijn. Nog belangrijker echter: het zal de ultieme opmaat zijn naar (hyper)inflatie.

Ravage
Een belegger die zich nu vollaadt met anti-deflatie wapens zal dan straks enerzijds met waardeloos spul komen te zitten en anderzijds met lege handen de torenhoge inflatie te lijf moeten gaan. Dat is bij voorbaat dan een kansloze missie. De financiële schade zal dan enorm zijn.

Waarom zal die angst voor deflatie een langdurige periode van hoge inflatie (hyperinflatie?) inluiden? Omdat deflatie voor centrale banken en overheden van alle kwalen het ergste is. Om maar een voorbeeld te noemen: door deflatie gaan schulden extra zwaar wegen omdat de oude schulden met dollars en euro’s die meer waard zijn, afbetaald worden (door deflatie kun je meer voor je euro kopen dan voorheen, immers alles is goedkoper).

Dát willen de overheden, die al tot over hun nek in schulden zitten, niet en ze kunnen het ook niet hebben. Bovendien weten de centrale banken hoe ze inflatie moeten bestrijden, maar het ultieme strijdplan tegen deflatie moet nog geschreven worden. Daarom zullen ze hemel en aarde bewegen deflatie te voorkomen. En daarmee zullen ze de inflatiekrachten extra aanwakkeren. Zodanig, dat die niet meer in de hand gehouden kunnen worden, wat op zijn beurt de weg naar die vreselijke oord ‘hyperinflatie’ open legt.

Dát de centrale banken dit zullen doen is niet eens een voorspelling te noemen. Zij hebben het al aangekondigd. Neem de Fed, de belangrijkste centrale bank ter wereld. De topman daarvan, Ben Bernanke, heeft onlangs voor de zoveelste keer onderstreept dat ‘zijn’ centrale bank klaar staat alles te doen mocht dat nodig zijn. En nodig dat het zal zijn!

Ik ben hier al een tijdje bang voor. Bovendien is er inflatiedreiging uit een aantal andere hoeken. Hoe dat allemaal zal lopen, hoe erg de situatie zal worden en wat ertegen te doen waren mijn overwegingen dat op papier te zetten, wat geresulteerd heeft in het boek ‘Het inflatiespook’ dat vanaf donderdag 30 september in de boekhandels zal liggen.

4 opmerkingen:

  1. Kun je stellen dat met hyperinflatie de (hypotheek) rente stijgt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. MEt stijgende inflatie stijgen ook de rentes, dus ook de hypotheekrentes. Bij hyperinflatie gebeurt dat exra sterk en uiteindelijk droogt de markt gewoon op, want de vandaag vastgestelde rente is morgen al achterhaald. Geen bank zal dan geld willen uitlenen.
    Ik zie hyperinflatie niet ontstaan overigens, maar veel hogere inflatie dan we gewend zijn, en we zijn 2 a 3 % gewend, wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben het volledig met je eens dat we veel hogere inflatie gaan krijgen. Dit zal in snel tempo meer dan 10% gaa n bedragen verwacht ik.
    Op welke termijn verwacht jij dat de inflatie boven de 5% staat? Met vriendelijke groet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als ik naar de bronnen van inflatie in de nabije toekomst kijk en de ontwikkelingen analyseer (bijvoorbeeld hoe groot zal het effect zijn, snelheid van ontwikkelingen) dan denk ik dat vanaf 2011 de inflatie zal beginnen op te lopen. Wanneer komt die dan boven 5% uit. Dat zal niet van de ene dag op de andere gaan. Vandaar dat ik het meest waarschijnlijk vind dat 2011 het beginjaar zal zijn (of zo je wilt het overgangsjaar van de vrees voor deflatie naar de angst voor inflatie) en 2012 het jaar van aanzienlijk hogere inflatie (dus 5%) dan we gewend zijn.

    BeantwoordenVerwijderen