vrijdag 24 september 2010

Brilpoetsdoekjes, Long Chicken sandwich en torenhoge inflatie

Als ik zin heb in fast food, dan ga ik als het even kan liever naar een Burger King dan naar een McDonald’s. Om een of andere reden vind ik Burger King lekkerder. En dan vooral de Long Chicken sandwich. Dat broodje is met zijn prijs van 3,25 euro elke cent waard.

Sinds kort is dat anders. Het broodje is niet lekkerder of groter geworden, maar de prijs is wel gestegen, naar 3,45 euro. Ofwel een prijsstijging van ruim 6 procent.

In de VS heeft de mateloos populaire koffieketen Starbucks aangekondigd zijn prijzen te verhogen, meldt CNN Money. Reden: koffieprijs is de laatste tijd behoorlijk gestegen.

Brilpoetsdoekjes
En om een dwarsstraat te benoemen: brilpoetsdoekjes die ik gebruik kosten nu 1,19 euro in plaats van 0,99 euro (+ 20%!).

Dat zijn drie recente voorbeelden van hoe door de gestegen prijzen van landbouwproducten en prijzen van grondstoffen, de prijzen ook hier bij ons langzaam maar zeker stijgen. Met prijzen van graan, katoen, koper en andere landbouwproducten en grondstoffen op de hoogste niveaus in jaren is het te verwachten dat veel meer bedrijven hun prijzen zullen verhogen.

Ik weet het, er zijn onmiddellijk economen die roepen ‘ nee, dat gaan ze niet doen, want daarmee schrikken ze de consument af, die toch al door de slechte economische omstandigheden niet staan te springen geld te besteden’. Klopt als een bus. Maar bedrijven zijn geen liefdadigheidsinstellingen.
Als de prijzen van wat zij inkopen stijgen, zullen ze die uiteindelijk doorgeven. Het is best mogelijk dat ze dat zullen proberen uit te stellen maar dat zal tijdelijk zijn. Immers, anders slaat de winst snel om in verlies en dat is geen levensvatbaar businessplan.

Dit zijn voorbodes van een inflatiegolf die de wereld de komende jaren zal overspoelen. Is het niet vreemd dat het zo begint, bij fast food, brilpoetsdoekjes en soortgelijke artikelen? Natuurlijk niet. Ten eerste, het moet ergens beginnen. En ten tweede, net zoals een auto niet onmiddellijk van 0 km/h naar 100 km/h gaat, loopt de inflatie niet direct op van 2% naar 10%. Die klimt langzaam maar zeker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten