zaterdag 18 september 2010

Voortekenen stijgende inflatie overal te zien

Ik heb het al eerder opgeschreven en ik blijf het opschrijven: het wordt steeds lastiger en lastiger een dag door te komen zonder een voorbeeld van stijgende prijzen tegen te komen. Ondertussen leidt dat in steeds meer landen op de wereld tot onrusten.

Zaterdag, 4 september. Ik zit rustig mijn Financieele Dagblad door te bladeren wanneer ik, op pagina 4, een artikel tegenkom met als titel ‘Indiase bevolking wanhopig door almaar stijgende voedselprijzen’.

De Indiase economie is booming zoals dat heet, de economische trein dendert door alsof er nooit een crisis is geweest in de wereldeconomie, laat staan de ergste crisis in bijna een eeuw. Melk, uien, aardappelen noem ze allemaal maar op, prijzen van alle levensmiddelen zijn geëxplodeerd. Indiase huisvrouwen zeggen dat ze twee keer zoveel geld nodig hebben voor boodschappen dan een jaar eerder.

Gandhi
Volgens de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties hebben de stijgende prijzen vab graan en andere landbouwproducten de voedselprijzen in de wereld aangejaagd. Die bedragen ruim 15 procent meer dan een jaar eerder.

In heel India zijn mensen de straten opgegaan om ertegen te demonstreren. Voorlopig verlopen die demonstraties, hoe kan het ook anders in het land van Gandhi, rustig. Maar dat is niet overal in de wereld het geval.

In het Afrikaanse land Mozambique is de situatie de afgelopen dagen uit de hand gelopen. Ook daar gingen de mensen de straten op uit onvrede over gestegen prijzen van voedsel, water en stroom. In een paar dagen tijd is brood maar liefst 25 procent duurder geworden, water ruim 10 procent en stroom bijna 15 procent.

Slachtoffers
De demonstraties waren niet vreedzaam. Tientallen winkels werden geplunderd. Politie en demonstranten gingen elkaar te lijf. Het, voorlopige, eindresultaat: minstens tien doden en bijna 300 gewonden. De rust is inmiddels teruggekeerd maar alleen omdat de straten van de hoofdstad Maputo en andere grote steden vol zijn met de tot op hun tanden bewapende politieagenten.

Stijgende prijzen van voedsel, water en energie, mede door de aanhoudende hoge economische groei in opkomende landen, zijn onze toekomst. In de komende jaren zullen de prijzen ervan nog veel verder oplopen, zoals ik uitvoerig aantoon in het boek ‘Het inflatiespook – Waarom de inflatie in Nederland gaat toeslaan en hoe u uw vermogen kunt beschermen’.

Als gevolg daarvan zal de inflatie in vooral ontwikkelings- en opkomende landen stijgen en voor nieuwe onrusten zorgen. Maar ook bij ons zullen de prijzen van stroom, water en voedsel stijgen en zo de inflatie mee omhoog trekken.

Dat zal zelfs in de officiële inflatiecijfers zichtbaar zijn. ‘Zelfs’, omdat die cijfers zwaar gemanipuleerd worden, vooral sinds medio jaren negentig. In het zojuist genoemde boek wijd ik een heel hoofdstuk aan die manipulatie. Ik leg uit hoe de overheden, ook in Nederland, de inflatiecijfers manipuleren (en waarom dat niet opvalt bij het grote publiek) en bereken ik hoe hoog de werkelijke inflatie in Nederland bedraagt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten