Volgens klimatologen brengt de toekomst slecht weer met zich mee. Droogtes zullen vaker optreden dan in het verleden, net als overstromingen. Er zal meer regen vallen en gletsjers zullen sneller smelten (merk op dat dit niets te maken heeft met de vraag of de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde of dat het een natuurlijk fenomeen betreft, voor het gevolg maakt het niets uit).
Dat is slecht nieuws voor de productie van tarwe, maïs en andere landbouwproducten. Zeker omdat de landbouwproductie niet beter bestand is tegen extreem weer dan een half eeuw geleden, zoals blijkt uit het onderzoek Is Agricultural Production Becoming More or Less Sensitive to Extreme Heat? Evidence from the US Corn and Soybean yields, van Amerikaanse economen Michael Roberts en Wolfram Schlenker. Kortom, het aanbod van landbouwproducten zal lijden onder het slechtere weer dat op komst is.
Overstromingen
De afgelopen weken hebben ons wat dat betreft een blik in de toekomst gegund. Graan en maïs worden met de dag duurder. Een maïskolf is in acht maanden niet zo duur geweest. De prijzen daarvan en veel andere agrarische producten stijgen door het slechte weer in de wereld. In Europa valt er veel regen in de oogsttijd wat de kwaliteit van graan aantast. Argentinië, een van de grootste graanexporteurs ter wereld, kampt met droogtes, net als de landen rondom de Zwarte Zee. Ook Canada kampt met meteorologische problemen. Ondertussen zorgen de overstromingen in Pakistan voor additionele prijsdruk.
Tegelijkertijd met het tegenvallende aanbod zal de vraag naar dat soort producten in de toekomst toenemen. Neem China. Heel lang was dat land min of meer in staat zichzelf te voeden. Die tijden zijn voorbij. Door de snelle economische ontwikkeling is de gemiddelde Chinees rijker geworden. En die wil graan in plaats van rijst, rundvlees in plaats van varkensvlees en koffie in plaats van thee. En bovendien steeds meer van dat alles. Vermenigvuldig dat met ruim 1 miljard en het effect op de vraag naar dat soort producten laat zich makkelijk raden. Hetzelfde geldt voor veel andere opkomende economieën.
De vraag zal bovendien toenemen omdat er meer monden zullen zijn om te voeden. Het aantal mensen dat de Aarde thuis noemt zal de komende jaren en decennia almaar toenemen.
Kwakkelend aanbod en stijgende vraag is hét recept voor nog hogere prijzen in de toekomst. Dat zal de inflatie in de wereld aanjagen en ook Nederland en Europa zullen er niet immuun voor zijn. Voor beleggers zal dat wel interessante kansen bieden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten