dinsdag 28 september 2010

Pssst, Volcker spreekt

Als Paul Volcker, voormalig hoofd van de Fed en tegenwoordig een van de belangrijkste economische adviseurs van Barack Obama, spreekt, dan kunt u het best stoppen met wat het ook is wat u aan het doen bent, en luisteren. Al enige jaren vlieg ik naar New York om met hem te praten over economische ontwikkelingen en het zijn de beste gesprekken die ik ooit heb gehad.

Onlangs stond hij voor een, zoals altijd, overvolle zaal, nu in Chicago. “De Fed moet voorzichtig zijn en vermijden dat die met het huidige beleid de kiemen zaait voor hoge inflatie in de toekomst”, waarschuwde hij. “De centrale bank mag geen beleid voeren dat uiteindelijk tot oplopende inflatie kan leiden”, vervolgde hij.

Volcker is legendarisch geworden als voorzitter van de Fed omdat hij zich niets aantrok van wie dan ook – politici, burgers, actiegroepen, lobbyisten – en vanaf de eerste dag als voorzitter van de Fed (tussen 1979 en 1987) de inflatie te lijf ging. Hij verhoogde de rente tot ruim 20 procent om het kwaad te verbannen uit de wereldeconomie.

Daarin slaagde hij, maar het bezegelde wel zijn lot als centrale bankier. De meest onafhankelijke centrale bankier aller tijden, die het ruimschoots verdiend had veel langer dan maar 8 jaar de Fed te leiden, kreeg in 1987 te horen dat hij niet herbenoemd zou worden. Hij hield de eer aan zichzelf en diende zijn ontslag in. “Wij hebben de klootzak”, klonk het naar verluidt in de werkkamer van de Amerikaanse president toen Volcker de deur achter zich dicht trok.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten