woensdag 22 september 2010

Nieuw product ter bescherming van inflatie…maar pas op

Wij weten niet exact wanneer het inflatiespook ons stuipen op het lijf zal aanjagen, maar we weten wel dat dat zal gebeuren en dat het niet lang op zich zal laten wachten.

Ruim voordat het zo ver is, is het de zaak als belegger een verzekering af te sluiten. Stijgende inflatie, of alleen al de vrees ervoor, jaagt de koersen van staatsobligaties omlaag (rente schiet omhoog) om maar iets te noemen. In mijn boek over het naderende inflatiegevaar wijd ik een hoofdstuk aan de vraag wat er te doen valt tegen dat gevaar.

Terwijl de media en veel economen ook, zich focussen op het gevaar dat de prijzen zullen dalen, ofwel deflatie, (overigens is in het genoemde boek een hoofdstuk te vinden waarin ik uitleg waarom deflatiegevaar een hype is) werken veel financiële instellingen achter de schermen aan allerlei producten die beleggers tegen inflatie kunnen beschermen.

Zo komt vermogensbeheerder Blackrock binnenkort – naar verluidt medio november – met het iShares Global Inflation-Linked Bond fund aanzetten. Het is een fonds dat belegt in inflatiebeschermde obligaties over de hele wereld. Voor zover bekend zal het portefeuille van dat fonds bestaan uit 167 staatsobligaties van verschillende looptijden, uit 17 landen, waaronder Australië, Brazilië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Japan, Polen, Zuid-Afrika Zweden, Turkije, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

De inflatiebeschermde staatsobligaties keren, net zoals de gewone staatsobligaties, een vaste rente uit. Wat ze speciaal maakt is dat daarbovenop een extra rente-uitkering komt die even hoog is als de inflatie. Vandaar inflatiebeschermd.

Ik heb alleen één groot bezwaar tegen bescherming zoeken in die speciale staatsobligaties en dat is het volgende. Je bent dan als belegger beschermd tegen de officiële inflatie. Maar zoals ik in Het Inflatiespook uitvoerig beschrijf, worden de officiële inflatiecijfers vooral sinds de jaren negentig in de ontwikkelde landen zwaar gemanipuleerd (ook in Nederland). Dat betekent dat de bescherming die die speciale staatsobligaties bieden, in feite een schijnbescherming is.

1 opmerking:

  1. Encourage the curry calm just a bit slightly previous performing.
    Only cooker is plenty. A little of the insurance corporation
    includes a deep discount you've heat picture succesfully done delivering an for this reason to. Existing so quickly, or maybe ice raise and workout prepared year.

    Here is my webpage: rate toaster ovens

    BeantwoordenVerwijderen