zondag 19 december 2010

Inflatiemanipulatie kent geen grenzen

De prijzen zijn in China in november gemiddeld met 5,1 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Dat is het nieuws dat een paar dagen geleden alle Chinezen hebben gehoord. Veel van hen zullen hoofdschuddend hebben gereageerd. Zoals ook hier bij ons, lijken ook de officiële inflatiecijfers in China weinig om het lijf te hebben.

Dat zeg ik niet, ik kan het niet weten, zo ver van dat land vandaan. Wie dat wel kan weten is Xu Qiyuan, een onderzoeker bij het Chinese Academy of Social Sciences, een overheidsdenktank in Peking. In een rapport dat onlangs is verschenen, stellen hij en andere onderzoekers dat de officiële inflatiecijfers in China al jarenlang de werkelijke inflatie met meer dan 7 procent onderschatten. Ofwel, vertaald naar het cijfer over november: de werkelijke inflatie bedroeg in die maand in China waarschijnlijk ruim 12 procent!

Uiteraard liet het statistisch bureau van China snel van zich horen. ‘Onzin’, was de reactie. Wat dat betreft reageren alle statistische bureaus van de overheden over de hele wereld blijkbaar gelijk. Wie het wil uitproberen hoeft maar even te bellen met het Centraal Bureau voor de Statistiek met de vraag ‘is het waar dat de officiele inflatiecijfers die u maandelijks publiceert de werkelijke inflatie zwaar onderschatten?’.

De al eerder genoemde denk tank zegt dat de overheidsstatistici de cijfers manipuleren door daar allerlei vage statistische handelingen op los te laten, zonder dat iemand daar weet van heeft of snapt wat er gebeurt en wat de gevolgen zijn (dit komt me heel bekend voor, ik heb er een heel hoofdstuk aan gewijd in mijn boek 'Het inflatiespook'.).

Maar er is hoop, want ook tussen de overheidsstatistici lopen er klokkenluiders rond. In China is dat Zeng Wuyi, een hoogleraar aan de Xiamen universiteit en tevens vice-voorzitter van de Chinese Vereniging van Statistici. Hij erkende dat de officiële inflatiecijfers waarschijnlijk de werkelijke geldontwaarding onderschatten. De Nederlandse Zeng Wuyi mag mij altijd mailen. Geheimhouding is gegarandeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten