woensdag 29 december 2010

Grondstofprijzen stijgen: ontbijt duurder

Soms wordt mijn werk, namelijk wijzen op het feit dat er nu al wel degelijk veel spullen waaraan we dagelijks geld uitgeven fors duurder zijn en duurder zullen worden, heel makkelijk gemaakt. Vandaag kwam ik dit bericht tegen op de site van rtlz.nl. Het overzicht spreekt voor zich en ik kan het in zijn geheel hier plaatsen, zonder ook maar een woord te hoeven toe te voegen:

Grondstofprijzen stijgen: ontbijt duurder

De voedselprijzen zijn dit jaar wereldwijd gestegen naar recordniveaus. Met name door hogere prijzen voor graan, suiker en eetbare oliën gaan we steeds meer betalen voor ons eten. Alles is of wordt duurder! Ook voor 2011 worden prijsstijgingen verwacht. Lees verder voor ons complete verhaal.

Brood, boter, koffie, melk en jus d'orange, uw ontbijt is het afgelopen jaar veel duurder geworden. Zelfs het katoenen tafellaken is een stuk duurder geworden.

Ontbijt
Alle individuele grondstoffen voor het ontbijt zijn in 2010 flink in prijs gestegen. Of het nu gaat om graan, tarwe, maïs, koffiebonen, sinaasappels, zuivel, suiker of zonnebloemolie. Goud, zilver en koper zijn dus zeker niet de enige grondstoffen die het afgelopen jaar omhoog spurtten.

Droog
Aan de gestegen grondstofprijzen liggen verschillende oorzaken ten grondslag. Droogte in Rusland vormde een aanslag op de lokale tarweproductie. En Rusland is de tweede exporteur van tarwe ter wereld. Ook in Amerika was droogte een bedreiging voor de oogst, terwijl graanoogsten in Canada en Australië verregenden. Globaal gezien stegen de graanprijzen met zo’n 50 procent.

Zuivel, maïs en suiker
Grotere vraag zorgde voor hogere zuivelprijzen, die met gemiddeld 21 procent stegen. Cornflakes worden duurder nu maïsprijzen in de VS met 50 procent zijn gestegen. De prijzen worden extra opgedreven door grotere vraag uit China, en in de VS, waar ze ethanol maken uit maïs. Cornflakes, daar heb je ook suiker voor nodig. Veel oogsten kampten met overvloedige regen. Gevolg: de suikerprijs stijgt 17 procent.

Geen koffie
Geen koffie zonder een vers kopje koffie of een glaasje jus. Maar de prijs voor Arabica koffie, een mild bakje, is dit jaar met 75 procent gestegen. De sinaasappeloogst in Florida werd aangetast door teveel vorst, in Brazilië regent het al drie jaar op rij te veel voor een perfecte oogst.

Hagelslag goedkoper
Alleen de zoetekauw komt er nog een beetje gunstig vanaf; cacao werd goedkoper en dat betekent dus een lagere prijs voor hagelslag of chocolademelk. Wie zijn maag dus wil vullen voor een lagere prijs dan vorig jaar, eet één dikbelegde boterham met hagelslag in plaats van twee normaal belegde sneeën. Al resulteert dat op langere termijn in een duurder abonnement voor de sportschool…

De grondstoffen uitgewerkt:

Algemeen:
De wereldvoedselprijs index van de Voedsel en Landbouworganisatie (FAO, Food and Agriculture Organisation) van de Verenigde Naties steeg in november voor de vijfde maand op rij naar het hoogste niveau sinds juli 2008, naar 205.4 punten, met name door hogere prijzen voor graan, suiker en eetbare olieën.

Brood:
Tarweprijzen zijn dit jaar meer dan de helft omhoog, nadat droogte een gedeelte van de graanoogst in Rusland vernietigde. Rusland was afgelopen oogstjaar nog de tweede tarwe-exporteur na de Verenigde Staten. China en India zijn de grootste producenten maar die exporteren niet. Dit jaar zal het land misschien zelfs moeten importeren volgens schattingen van de International Grains Council, of IGC, de internationale organisatie voor granen. Een verregende oogst in Canada, Australië, droogte in Zuid Amerika en te droge zaaicondities in de VS dragen ook bij aan de prijsstijging. De IGC verwacht dat de tarwevoorraad in de wereld dit jaar zal dalen als gevolg van de mislukte oogst in Rusland. Op de termijnmarkt in Parijs, de referentie voor Europese tarweprijzen, is de koers voor broodtarwe dit jaar 91 procent omhoog gegaan, naar 250,50 euro per ton. In Chicago is de koers 47 procent gestegen dit jaar, naar $7.955 per bushel.

Kaas, melk, boter:
Volgens de laatste gegevens van LTO, die de internationale melkprijzen bijhoudt, was melk in oktober gemiddeld 21 procent duurder dan een jaar eerder, met een gemiddeld Europese melk prijs van 32.98 euro per 100 kilo, oftewel 34 cent per liter (1 kg = 1,03 liter melk). Friesland Campina betaalde boeren in oktober 36,31 euro per 100 kilo melk, tegenover 28,15 euro in januari en 28,58 euro in oktober 2009, volgens de LTO cijfers. Door de aantrekkende economie neemt de vraag naar zuivelprodukten weer toe. Europese boterprijzen waren gemiddeld 3,51 euro per kilo per 12 december, 16 procent hoger dan een jaar eerder, meldde de Europese Commissie deze maand. Terwijl een kilo Edammer kaas 3,10 euro kostte, ook 16 procent meer dan een jaar geleden.

Cornflakes:
Maïsprijzen in de VS, de grootste producent en exporteur van de wereld, zijn dit jaar 50 procent omhoog gegaan naar $6,2225 per bushel (ongeveer $245 per ton), door de stijgende vraag uit China voor menselijke en dierlijke consumptie, en door de extra productie van ethanol uit maïs voor de Amerikaanse markt. Ook zijn er verslechterde uitzichten voor de oogst in Zuid Amerika door de droogte daar. Europees maïsprijzen zijn dit jaar 69 procent omhoog gegaan, naar 228,75 euro per 1000 kilo.

Koffie:
De prijs voor Arabica koffie, voor een mild bakje, is dit jaar 75 procent omhoog gegaan in New York, naar $2,3725 per pond (500 gram). Het weer speelde de produktie in Brazilië, Colombia en India parten, met schade en vertraagde oogsten door een overvloed aan regen. De verwachting is ook voor een kleinere oogst volgend jaar in Brazilië, de grootste producent van Arabica koffie, door de produktiecyclus voor koffiestruiken. Robusta koffie, de stevigere variant die gebruikt wordt in espresso, is dit jaar 56 procent gestegen in Londen naar 2,015 pond per ton.

Suiker:
Ook voor suiker was een teveel aan regen een probleem, met een vertraagde oogst en minder produktie dan verwacht in Brazilië, de grootse producent. Analisten verwachten dat de Indiaase overheid een eventueel suikeroverschot in eigen land zal houden om inflatie omlaag te drukken. De prijs voor witte kristalsuiker is dit jaar 17 procent omhoog in Londen, naar $833,80 per ton.

Chocola:
Cacao is een van de weinige voedselgrondstoffen waarvan de prijs omlaag is gegaan, in Londen zo'n 10 procent dit jaar naar 2,020 pond per ton. De verwachting is dat de oogst in Ivoorkust, de grootste producent, volgend jaar zal stijgen.

Sinaasappelsap:
De prijs voor sinaasappelsapconcentraat is dit jaar 25 procent omhoog in New York, naar $1,62 per pond, nadat de oogst in Florida in januari beschadigd was door vorst en ziekte. De sinaasappeloogst in Brazilië, de grootste producent, is de afgelopen drie jaar omlaag gegaan door overmatige regen en schade door een woekerende bacteriële ziekte die bomen doodt.

Margarine:
De prijs voor zonnebloemolie is dit jaar omhoog gesprongen door tegenvallende produktie, met name in Ukraïne, een van de grootste producenten. Een ton zonnebloemolie kost nu $1,318 per ton in Ukraine's Zwarte Zee havens, 48 procent meer dan aan het begin van het jaar.

Katoen:
Katoenprijzen zijn dit jaar 90 procent gestegen in New York, en bereikten op 21 december een record. De huidige prijs is $1,439 per pond. De oorzaak is een combinatie van tegenvallende produktie in India en China, en groeiende vraag in China. De Amerikaanse overheid voorspelt dat katoenvoorraden in de VS, de grootste exporteur, naar het laagste niveau sinds 1960 zullen vallen.



© Erik Rezelman @ RTLZ.nl, met dank aan Rudy Ruitenberg @ Bloomberg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten