donderdag 30 december 2010

Loopgravenoorlog tussen China en inflatie (met gevolgen voor Europa)

Als inflatie al een probleem wordt, dan slechts tijdelijk. Zo denken sommige mensen erover. In China kijken de autoriteiten er iets anders tegenaan. China moet zich voorbereiden op een lange strijd tegen inflatie, hoorden honderden miljoenen Chinezen onlangs op het journaal.

In China bedraagt de inflatie ruim 5 procent en neigt verder op te lopen. De overheid en de centrale bank doen er wel iets tegen, zo heeft de centrale bank de rente verhoogd, maar is allemaal veel te weinig de inflatie de kop in te drukken.

Misschien dat ze er uiteindelijk wel in slagen – ik heb daar weinig hoop op, zo meer daarover – maar ook áls dat gebeurt, dan duurt dat nog even. Vandaar die waarschuwing dat een lange strijd eraan komt.

Waarom ik denk dat China er niet in zal slagen? Dat heeft een aantal redenen.

In de eerste plaats omdat om inflatie definitief en snel verslaan veel hogere rente nodig is. Aangezien dat de economische groei behoorlijk verlaat, zal China niet voor die quick fix gaan. Immers, veel lagere economische groei leidt bijna zeker tot sociale onrusten. Sociale onrusten is wel het laatste wat de Chinese autoriteiten willen. Vandaar dat ze voor een loopgravenoorlog zullen kiezen in plaats van meteen de nucleaire bom op inflatie te gooien.

Blijft dus een lang gevecht over. Maar dat wil niet zeggen dat het zo wel lukt.

In de VS zegt de Fed, de centrale bank, ook op tijd in actie te komen als de inflatie begint op te lopen. Het enige probleem is, dat ‘op tijd’ betekent ruim voordat de werkloosheid daalt. En dat op zijn beurt betekent nog meer politieke druk op de centrale bank. Aangezien die nu al door de knieën is gegaan (voor een uitgebreide beschouwing daarover verwijs ik u naar mijn boek Het inflatiespook) zal dat betekenen dat de centrale bank níet op tijd in actie zal komen.

En dan heb ik het nog niet gehad over het harde feit dat geen enkele Westerse centrale bank er ooit in geslaagd is op tijd maatregelen te nemen hoge inflatie te voorkomen. Ook de Fed niet. Er is geen enkele reden om te verwachten dat dat nu wél het geval zal zijn (mede door die politieke druk). Hetzelfde geldt voor de Chinese centrale bank.

Kortom, China slaagt er niet in de inflatie te beteugelen. Voor de VS geldt dat ook en mede daardoor zal Europa ook met hoge inflatie te maken krijgen. Als inflatie in China en de VS hard oploopt, zal Europa zich daaraan niet kunnen onttrekken.

2010/2011 worden de overgangsjaren, van enkele decennia van lage en dalende inflatie naar zeker een of twee decennia hoge en verder stijgende prijzen, zoals ik uitvoerig uitleg in mijn eerder genoemd boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten