vrijdag 10 december 2010

Laatste verdedigingslinie tegen hoge inflatie houdt geen stand

Elk land krijgt de regering die het verdient, wordt wel eens gezegd. Hetzelfde geldt echter voor de centrale bank.

Als het mogelijk zou zijn alle wetenschappelijke onderzoeken die over de vraag hoe belangrijk de onafhankelijkheid van een centrale bank is voor de inflatie bijeen te brengen, dan zouden we zonder twijfel een enorme papierberg kunnen maken. Onderzoek, en nog belangrijker ervaring, wijzen uit dat een van politici onafhankelijke centrale bank gepaard gaat met lage inflatie. Ontneem de politici de bevoegdheid aan renteknoppen te zitten en diegenen die dat wel mogen doen, de centrale bankiers, te straffen als ze niet naar politici luisteren, leidt bijna altijd tot lage inflatie in een land.

In mijn boek Het inflatiespook betoog ik dat de wereld om een aantal redenen een lange periode van (zeer) hoge inflatie tegemoet gaat. Een van die redenen is dat de onafhankelijkheid van de centrale banken aangetast is en verder aangetast wordt.

In dat boek heb ik heel veel ruimte gereserveerd om aan te tonen dat de belangrijkste centrale banken, die in de eurozone en de Verenigde Staten, in werkelijkheid veel minder onafhankelijk zijn dan op papier geregeld is en veel mensen denken.

De enige hoop is dat de mensen zich vierkant achter de centrale banken opstellen en politici daarmee wegjagen als het ware. De recente ontwikkelingen wijzen er echter op dat de mensen dat niet doen. Sterker nog, zij staan erop dat politici het weer voor het zeggen krijgen.

Zo wil ruim de helft van de Amerikanen bijvoorbeeld dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, meer onder de duim van politici komt of zelfs afgeschaft wordt. De Fed kan slechts op steun van 37 procent van de Amerikanen rekenen, een groep die met de dag minder leden telt.

In Brazilië wordt ondertussen het zittende hoofd van de centrale bank weggepest, in Argentinië is dat al gebeurd en de centrale bank van de opkomende gigant China is nooit onafhankelijk geweest. Daar is de centrale bank een onderdeel van het communistische bewind. De Britse centrale bank gedraagt zich al een tijdje als een extra ministerie van de regering in Londen en de centrale bank van Japan probeert de schijn van onafhankelijkheid op te houden terwijl haar daden een heel ander verhaal vertellen (het komt er vaak neer op ‘u vraagt, wij draaien, waarbij ‘u’ de Japanse overheid is en ‘wij’ de centrale bank). Zoals ik al zei schrijf ik hier uitvoerig over in mijn boek Het inflatiespook.

Die situatie is angstaanjagend aangezien de centrale banken de laatste verdedigingslinies zijn tegen hoge inflatie. De weg naar forse prijsstijgingen in de toekomst ligt wijd open. In de VS, in de eurozone en in de rest van de wereld.

6 opmerkingen:

  1. Beste Edin Mujagic, ik mis in je besprekingen een analyse van de mogelijke partiële of gehele desintegratie van de eurozone, iets wat speelt in het nieuws (lees de zaterdagse NRC maar eens, de laatste paar weken).
    In dat zwarte scenario zouden Nederland en Duitsland wellicht eerder te maken krijgen met deflatie dan met hoge inflatie. Zou je de risico's van dergelijke muntunie-scenarios kunnen bespreken? Dat zou ik erg op prijs stellen.
    Met vriendelijke groet,
    Theo Kuiphof

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Edin,

    De Japanse centrale bank is al lange tijd erg veel geld aan het creeren - door overheidsschuld op te kopen. Volgens de statistieken heeft dat, na al die jaren, alleen nog maar deflatie tot gevolg gehad... Misschien zijn er meer variabelen dan alleen 'P' variabel in de MV = PT formule. Daarnaast: M wordt natuurlijk ook gebruikt voor de handel in aandelen en huizen. We hebben tot nu toe echter geen goede inflatiedefinitie die die handel ook meeneemt.


    Merijn Knibbe

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Edin,

    er zijn ook economen die echt kijken naar wat er gebeurt als M omhoog gaat - dat blijkt toch niet helemaal te zijn wat er in sommige boekjes zijn. Zie:

    http://www.econbrowser.com/archives/2010/12/the_correlation.html

    Een een in mijn ogen formidabel artikel, dat eindelijk inflatie meet zoals het gemeten moet worden (dus niet als een punt maar als een spreidingsdiagram):

    http://www.econbrowser.com/archives/2010/12/the_correlation.html

    Merijn Knibbe

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die 'sommige boekjes' verwijzen dan, naar ik aanneem, naar bergen en bergen onderzoeken die keer op keer aantonen dat te veel geld vroeg of laat tot stijgende inflatie leiden.

    In de link die meegesturd is, naar econbrowser.com, wordt gekeken naar correlatie tussen de geldgroei en inflatie op driemaandsbasis. Ik zou op basis daarvan niets durven te concluderen, laat staan even snel de conclusie trekken dat er geen link is tussen geldgroei en inflatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wat Japan betreft: als we het over inflatie hebben, dan hebben we het inderdaad over CPI inflatie. Inderdaad aandelen etc zitten daar niet in en daar vloeit het geld ook naar toe natuurlijk.
    EN dan is nog niet eens geproken over de definitie van inflatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Theo: zeker, wordt aan gewerkt. Heb er de afgelopen weken vaak ook iets over geschreven in bv het FD. MAar binnenkort ook hier te vinden, houd de site in de gaten of registreer je voor mijn nieuwsbrief via www.inflatiekomteraan.nl

    BeantwoordenVerwijderen