woensdag 29 december 2010

Een frietje met wordt duurder

Regelmatig zin in een lekker frietje? In 2011 zullen daar iets meer euro's voor nodig zijn dan dit jaar. De prijs van een kilo aardappels kan de komende tijd stijgen van 25 naar 70 cent per kilo. Door een slechte oogst in heel Europa is de export richting Oost-Europa flink gestegen, zegt voorzitter van de werkgroep aardappelen van LTO Jaap Haanstra.

De hogere prijzen werken volgens de Land- en Tuinbouworganisatie langzamer door op diepvriesproducten zoals ingevroren friet. Dat komt doordat voor de helft van de oogst meestal van tevoren een prijs is afgesproken. Pas bij de andere helft gaan de hogere prijzen gelden.

De volle mep, voor de consument, komt dus in loop van 2011 aan, niet onmiddellijk. Wie wel blij is, is iedereen die aardappelboer is. Zijn inkomsten stijgen door die hogere prijs. Beleggers in bedrijven die iets met aardappels doen worden waarschijnlijk uiteindelijk ook blij, als het goed is moeten de winsten daar stijgen namelijk. 

Natuurlijk heeft Haanstra gelijk als hij zegt dat het uiteindelijke effect voor consumenten meevalt. "Een Nederlander eet gemiddeld zeventig kilo aardappels per jaar. Een kleine verhoging van de benzineprijs heeft veel meer effect op de portemonnee."

Maar ik heb het hier over the big picture. In dat licht bezien is de stijging van de aardappelprijs nog een puzzelstukje dat goed valt in het grote inflatiepuzzel. Al eerder zijn graan, tarwe en andere landbouwproducten duurder geworden. De olieprijs ligt ook al behoorlijk hoger en heeft de neiging verder op te lopen.

Hoge inflatie moet ergens mee beginnen, zelden is het zo dat álles tegelijkertijd duurder wordt.
Dit is het begin van een gestage stijging van steeds meer prijzen. Na enige tijd mondt dat uit in de stijging van zoveel goederen en diensten dat we gaan spreken van oplopende inflatie.

1 opmerking: