zondag 26 december 2010

Voedselprijzen: hoger in 2010, hoger in 2011, hoger ook daarna

Vooral sinds de zomer van dit jaar zijn de prijzen van landbouw-gerelateerde grondstoffen zoals graan, maïs, tarwe of sojabonen met tientallen procentpunten gestegen. Dat heeft overal de voedselprijzen aangejaagd. Omdat mensen in opkomende en ontwikkelingslanden relatief veel geld besteden aan voedsel, heeft dat vooral in die landen voor fors hogere inflatie gezorgd. Daar heb ik op deze blog reeds aandacht aan besteed, ook recent.

Wat dat betreft kunnen we onze borst natmaken wat 2011 betreft.De koersrally van landbouw-gerelateerde grondstoffen, zoals graan, houdt in 2011 aan, stelt Rabobank.

De belangrijkste aanleiding is een sterk stijgende vraag uit opkomende landen, zoals China. Zoals ik in mijn eerder dit jaar uitgekomen boek Het inflatiespook heb beschreven, zal dat een langdurig proces zijn en zullen de voedselprijzen de komende jaren hard stijgen. Dit onder meer door de groei van de bevolking.

Dat vooruitzicht biedt ook kansen voor beleggers. Zo heeft Rabobank aangegeven samen met Robeco meer beleggingsproducten en fondsen te gaan ontwikkelen en aanbieden op het terrein van soft commodities.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten