dinsdag 21 december 2010

Vooruit en toch op achterstand

Wanneer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nieuwe gegevens op de site plaats, doet de instelling dat met afzonderlijke stukken. Maar het zijn geen eilanden, van die afzonderlijke stukken is vaak een lopend verhaal van te maken.

Het verhaal van 21 december 2010, enkel dagen voor de Kerst, is echter geen vrolijk verhaal. Consumptiegroei blijft matig, kopt een van de berichten. Vlak daaronder valt te lezen dat de consument een stuk somberder is over economie en dat huishoudens fors vermogensverlies hebben meegemaakt. Waarom? Je hoeft het stuk ‘Prijzen koopwoningen dalen verder’ niet eens te lezen om te weten waarom.

Een van de redenen waarom de consument somber is en matig geld uitgeeft, heeft ongetwijfeld te maken met een ander bericht, namelijk de Najaarsrapportage van de minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De cao-lonen stijgen in 2010 gemiddeld met 0,8 procent, valt daarin te lezen. En dat is minder dan de officiële inflatie, (laat staan de werkelijke inflatie) wat niets anders betekent dan dat veel werkenden ondanks die loonstijging erop achteruit zijn gegaan.

Dan kan de President van de Europese Centrale Bank (ECB) wel gaan roepen dat de inflatie laag is en de Europeanen er daarom beter voor staan, de Nederlander weet het wel beter en gedraagt zich daarnaar, getuige de berichten van het CBS.

1 opmerking:

  1. Een van de manifeste problemen van de economische wetenschap is het onvermogen om naar de gemeten feiten te kijken. Deze blog doet een aardige poging dat wel te doen - maar het is maar een begin. Een veel duidelijker afbakening van de feiten is vereist. Gelukkig is een van de positieve ontwikkelingen die door de blogosphere in de USA is ingezet dat economen elkaar niet afmaken op esoterische theorie maar op de feiten. Een heel aardige op dit gebied, die aangeeft dat de inflatie daar steeds lager wordt:

    http://economistsview.typepad.com/economistsview/2010/12/an-inflation-or-lack-thereof-chart-show.html

    Inderdaad - dit soort dingen zouden onze studenten moeten leren als het om economie gaat, in plaats van vage, slecht gespecificeerde modellen.

    Merijn Knibbe

    BeantwoordenVerwijderen