zaterdag 8 januari 2011

Alweer een voedselcrisis

Het is weer zo ver. In de intro van mijn boek Het inflatiespook – waarom de inflatie in Nederland zal toeslaan en hoe u uw vermogen kunt beschermen schreef ik over menselijke drama's in 2008 en 2009, toen de voedselprijzen enorm stegen. Mensen die doodgetrapt waren in winkels, achter slot en grendel terechtkwamen omdat ze uit pure noodzaak brood gingen stelen om hun kinderen eten te geven, betogingen, en gevechten met politie.
Onlangs is bekend geworden dat de voedselprijzen inmiddels duurder zijn dan toen. De komende tijd zullen die prijzen waarschijnlijk nog verder stijgen, waarschuwt de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties. Nieuwe sociale onrusten waren dus een kwestie van tijd. Het eerste bericht daarover is binnen.

In Algerije liepen eerder deze week door de straten van de hoofdstad talloze demonstranten die overheidsgebouwen in brand staken en luidkeels riepen ‘geef ons suiker’(dank aan een paar lezers van deze blog die mij verschillende links hebben gestuurd naar berichten hierover). Een dealership van Renault is in brand gestoken, samen met nog een paar gebouwen. Er vlogen stenen richting de vele politieagenten die op straten te vinden zijn om de proberen de orde te herstellen.

De Amerikaanse ambassade heeft de Amerikanen gewaarschuwd voorzichtig te zijn en grote mensenmassa’s te mijden wanneer ze in Algerije zijn.

Helaas is dit bericht waarschijnlijk het begin van meer sociale onrusten over de hele wereld doordat de voedselprijzen door het dak gaan. Zo bewaken veel boeren in Indonesië hun velden dag en nacht, om te voorkomen dat dieven er met hun graan, chilipepers of maïs ervandoor gaan.

De G-20 (twintig belangrijkste economieën ter wereld) organiseert spoedbijeenkomsten met als enige agendapunt: hoe een voedselprijscrisis te voorkomen. De Franse president Nicholas Sarkozy schijnt de Wereldbank gevraagd te hebben met spoed een onderzoek uit te voeren naar de gevolgen van de stijgende voedselprijzen op economieën.

Veel landen nemen al maatregelen. China zoekt het in bevriezing van sommige prijzen (een beleid dat, zoals de geschiedenis heel vaak aangetoond heeft, gedoemd is te mislukken, de handel verplaatst zich naar de zwarte markt en de prijzen daar stijgen gewoon door), Bangladesh koopt met spoed extra rijst in om de noodvoorraden aan te vullen, andere landen in Azië doen hetzelfde met graan.

De centrale banken van China, Zuid-Korea, Brazilië en Peru, om slechts enkele voorbeelden te noemen, verhogen de officiële rente en proberen zo de inflatie af te remmen. Afremmen, omdat het ze niet zal lukken die te voorkomen. Daarvoor zijn veel sterkere renteverhogingen nodig, maar dat doen die landen niet omdat ze daarmee de economische groei in gevaar zouden brengen en via die weg sociale onrusten veroorzaken.

Het komt erop neer dat de inflatie door al die dingen vertraagd maar niet voorkomen wordt. En dus dat die langzaam maar zeker verder zal doorsijpelen naar het Westen. Verder, omdat dat al aan de gang is. In Nederland, Duitsland, Spanje, de eurozone als geheel en Groot-Brittannië neemt de geldontwaarding al enige maanden toe.

1 opmerking:

  1. Edin,

    Welke inflatie definitie hanteer jij?

    Een stijging van voedselprijzen hoeft niets met inflatie te maken te hebben toch? Ook schaarste kan een oorzaak zijn waardoor voedesel relatief duurder wordt t.o.v. andere producten.

    Als we echte geldinflatie hebben, dan is deze voedselprijsstijging natuurlijk wel problematisch als de lonen niet meestijgen en/of de voedselprijzen harder stijgen dan de geldinflatie.

    In onze economie is een stijging van voedselprijzen vreemd genoeg niet zo erg voor de voedselindustrie, dit kopen we toch wel. Wat er gaat gebeuren is dat andere sectoren hier last van gaan krijgen, daar gaat op gekort worden ter compensatie.

    Het verbaast me trouwens dat de overheid de inflatie meet aan de hand van de prijzen van producten. Kunnen ze niet beter de geldhoeveelheid meten?

    Kun jij hier wat meer over vertellen?

    Andre

    BeantwoordenVerwijderen