zondag 9 januari 2011

Dat zijn pas loonstijgingen!

De minimumlonen in de Chinese hoofdstad Peking zijn per 1 januari dit jaar omhoog gegaan. En niet zo een beetje ook, maar met maar liefst 21 procent. Het is de tweede verhoging ervan in slechts iets meer dan een half jaar (in juni steeg het minimumloon al met 20 procent).

Sterker nog, elke Chinese provincie heeft verhogingen van minimumlonen aangekondigd voor dit jaar. De laagste aangekondigde stijging ervan bedraagt 12 procent, meldt de Britse krant Financial Times.

Daarmee proberen de lokale autoriteiten sociale onrusten te voorkomen. De kans daarop neemt toe nu de voedselprijzen de pan uit rijzen en daardoor de inflatie in China, maar ook heel Azië en Latijns Amerika, hard stijgt.

Die maatregelen zullen ons in het Westen ook raken. Tenzij u het afgelopen decennium op een andere planeet hebt doorgebracht weet u dat wij heel veel, en steeds meer, spullen in China kopen. Zij kunnen het nou eenmaal veel goedkoper maken dan wij.

Maar door de gestegen grondstoffenprijzen komen steeds meer Chinese bedrijven klem te zitten. De kosten die zij namelijk moeten maken die TVs, computers, speelgoed en t-shirts te maken die wij willen hebben, nemen snel toe. Zeker nu de lonen verder stijgen. Het zijn namelijk niet alleen de minimumlonen die oplopen. De verhogingen daarvan volgen slechts een grotere trend, namelijk dat alle lonen flink stijgen (stijgingen van 40 of 60 procent zijn geen uitzondering). Financial Times geeft als voorbeeld een grote Chinese pizzabezorger. De topman van dat bedrijf zei dat hij onlangs de lonen met 60 procent moest verhogen alleen om te zorgen dat er uberhaupt mensen op gesprek komen voor een baan.

Steeds meer bedrijven komen zo in de knel te zitten dat ze de prijzen van hun goederen en diensten moeten verhogen om de gestegen en stijgende kosten op te vangen. Dat zal de inflatie in China verder aanwakkeren en uiteindelijk ook bij ons verder aanjagen, via hogere importprijzen (zeker als de euro, door de grote problemen in de eurozone, de komende tijd minder waard wordt. Daardoor worden alle spullen die we uit China halen extra duurder voor ons).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten