maandag 3 januari 2011

Overstromingen in Australië en de inflatie

Het zal u niet ontgaan zijn: veel Australiërs hebben 2011 als ontheemden begroet. Een gebied zo groot als Frankrijk en Duitsland samen kampt met de zwaarste overstromingen in ruim 50 jaar.

Behalve materiele en emotionele gevolgen – er zijn vast en zeker veel gezinnen die bijvoorbeeld hun foto’s zijn kwijtgeraakt en veel kinderen zullen opgroeien zonder foto’s uit hun jeugd (door de oorlog in Bosnië weet ik heel goed hoe dat is) – zijn er ook gevolgen voor de inflatie. Eerst en direct in Australië maar de gevolgen kunnen ook merkbaar worden voor de rest van de wereld.

Overstromingen hebben niet alleen dorpen en steden getroffen maar, zeker in een dunbevolkt land als Australië, ook veel landbouwgrond. Aangezien het getroffen gebied een van de belangrijkste landbouwgebieden van het land is, zullen de voedselprijzen enorm stijgen is de verwachting.

De prijzen van fruit en groente kunnen wel met 50 procent stijgen, verwachten kenners in diverse Australische kranten.  De Australische vereniging van voedselverkopers rekent op enorme prijsstijgingen binnen enkele dagen.

De prijzen stijgen voor de consument niet meteen omdat sommige winkels nog oude voorraden hebben. Wanneer er nieuwe voorraden besteld worden, zullen de prijzen stijgen.

Fruit en groente worden ook duurder in gebieden die niet getroffen zijn. Boeren uit die regio’s kunnen immers hun spullen in andere delen van het land verkopen tegen een hogere prijs. Daardoor zullen ze ook hun prijzen op de lokale markt verhogen.

En het is niet alleen groente en fruit die duurder worden, hetzelfde geldt voor vlees. De meeste koeien en kippen bijvoorbeeld worden gevoed met graan. Aangezien graan zelf duurder wordt, zal ook het vlees duurder worden.

En het buitenland? Australië is een zogeheten netto voedselexporteur, wat betekent dat het land veel monden elders op de wereld van voedsel voorziet. Áls Australië voedsel blijft verkopen aan het buitenland, zal dat tegen hogere prijzen gebeuren. En als het land dat niet doet, dan zal het aanbod op de wereldmarkt achterblijven bij de vraag en zullen de prijzen ook stijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten