dinsdag 4 januari 2011

Inflatie-alarm in de eurozone

Het broeide al heel lang en vroeg of laat moest er een keer van komen. Eind 2010 was het dan blijkbaar zo ver. De jaarlijkse inflatie in de eurozone is uitgekomen op 2,2 procent. De Europese Centrale Bank heeft als taak de inflatie op de middellange termijn (lees 1 á 2 jaar) onder maar in de buurt van 2 procent te houden.

Ik denk dat de inflatie dit jaar verder zal stijgen. Het zal in dat opzicht heel interessant zijn hoe de ECB daarmee omgaat. De bank zal worden gedwongen kleur te bekennen: vindt die het voorkomen van hoge inflatie belangrijker of het leven van de diep in schulden zittende overheden in de eurozone.

Gezien de eerdere afspraken, Statuten van de ECB en talloze toespraken zou je denken dat inflatie voorkomen boven alles staat. Maar we zullen zien. Onder druk wordt alles vloeibaar wordt wel eens gezegd. Dit jaar zullen we zien of dat ook voor de ECB geldt.

Volgende week donderdag, 13 januari, is de eerste vergadering van het bestuur van de ECB in dit jaar. We zullen zien wat Jean-Claude Trichet, President van de ECB, te melden heeft.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten