De Europese Centrale Bank (ECB) laat geen mogelijkheid onbenut de overheden van de eurolanden erop te wijzen dat ze moeten bezuinigen omdat begrotingstekorten veel te hoog zijn. Sla bijvoorbeeld de persverklaringen na elke maandelijkse vergadering van de ECB erop na. Al jarenlang is bijna onderaan een stuk te vinden waarin de eurolanden opgeroepen worden gezond fiscaal beleid te voeren. Dat geldt zeker voor de zogeheten PIIGS-landen, Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje. Bijna elke toespraak, interview of persconferentie bevat wel die oproep aan de Europese hoofdsteden.
Veel eurolanden maken er ook werk van. Toegegeven, dat gaat niet altijd van harte (in Griekenland zijn massastakingen aan de orde van de dag) of even soepel (de Italiaanse regering heeft andere problemen en in Portugal lukt het maar net de begroting voor 2011 aan te nemen) maar het gebeurt wel.
Het is gebruikelijk voor de overheden in de eurozone de ECB om advies te vragen als de bezuinigingen de centrale bank van een land kunnen raken. Vandaar dat de Portugese regering de ECB om advies heeft gevraagd.
Maar wie denkt dat de ECB de voornemens van de Portugese overheid om te bezuinigen toejuicht, heeft het goed fout. Bezuinigen moet volgens de ECB, maar niet als de werknemers bij de Portugese centrale bank daaronder lijden.
Wat is het geval? De regering van Portugal wil volgend jaar ambtenarensalarissen vanaf EUR 1.500 met maximaal 10 procent korten. Ook mogen overheidsinstellingen geen salarisverhogingen of bonussen toekennen of mensen bevorderen. Op elke pensioenstorting voor managers van meer dan EUR 5.000 per maand is vanaf januari 2011 een belasting van 10 procent van toepassing. Nieuwe mensen aannemen mag in principe niet. In principe, omdat er uitzonderingen zijn.
En daarin gaan de voorstellen van de Portugese regering de ECB te ver omdat de onafhankelijke positie van de centrale bank eronder zou lijden. Het kan namelijk zomaar betekenen dat mensen die nu bij de Portugese centrale bank werken, op zoek gaan naar een nieuwe werkgever. Salarissen van bestuursleden van de Portugese centrale bank mag van de ECB, maar alleen voor nieuwe benoemingen. Aan het inkomen van de huidige bestuurders mag niet getornd worden.
Al snel ontstaat het beeld dat iedereen moet inleveren door de crisis, behalve bestuurders en werknemers van de centrale banken. Daarmee brengt de ECB het vertrouwen van ruim 300 miljoen inwoners van de eurozone in hun centrale bank in gevaar. En dat vertrouwen is in de huidige turbulente tijden in de economie en op de financiële markten extra hard nodig. Zonder vertrouwen in de centrale bank ligt er niets tussen beleggers en vrees dat de ECB de inflatie in de toekomst zal laten oplopen. Dat zou behoorlijk hogere lange termijn rentes betekenen, wat de economische groei zou afremmen.
Bovendien is het vertrouwen van de Europeanen én beleggers in de ECB extra hard nodig omdat door problemen in de PIIGS, steeds openlijker wordt gesproken over het uiteenvallen van de eurozone of op zijn minst dat enkele landen vaarwel zeggen de euro. Onlangs waarschuwde een Portugese minister daarvoor en ook de EU-president Herman van Rumpuy sprak over dat gevaar.
De ECB is de hoedster van de euro. Kwakkelend of afnemend vertrouwen in de ECB heeft daarmee directe gevolgen voor de steun voor en vertrouwen in de euro. Het mag niet zo zijn dat een maximaal 10 procent hoge loonsverlaging voor de werkenden bij de Portugese centrale bank belangrijker is voor de ECB dan dat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten