donderdag 18 november 2010

Hoe maak je van inflatie deflatie

Zoals elke maand, publiceerde de Amerikaanse overheid onlangs hoe hoog de inflatie is geweest in oktober. Alle media, in de VS en daarbuiten, besteedden er heel veel aan. Slechts 0,6 procent inflatie. Kortom, er is deflatiegevaar.

Onzin. Die 0,6 procent betreft de zogeheten kerninflatie, wat ik al eerder een gedrocht heb genoemd. Daar zitten namelijk de energie- en voedselprijzen niet in. Ik ben ervan overtuigd dat er geen enkele Amerikaan is die echt gelooft dat de inflatie bijna niet bestaat in de VS.

De inflatie inclusief voedsel- en energieprijzen bedroeg 1,8 procent, stukken hoger dan 0,6 procent die de Amerikaanse overheid in de media pusht. Importprijzen zijn met 3,6 procent gestegen, eindproducten die uit de fabrieken in de VS komen kostten in oktober 4,3 procent meer dan een jaar eerder en nog eerder in de productieketen – inkoop van halffabrikaten bijvoorbeeld – stijgen de prijzen nog veel harder.

Bovendien schijnt het officiële inflatiecijfer omlaag te zijn gedrukt door de prijsdaling van nieuwe auto’s. Hoewel, prijsdaling. De prijzen zijn wel gestegen, maar niet voor de Amerikaanse statistici. Die zeggen dat de kwaliteit is verbeterd en daarom de autoprijzen eigenlijk zijn gedááld.

Hou de (stijgende) voedsel- en energieprijzen erbuiten en speel wat met die goederen die wel duurder worden, zoals nieuwe auto’s, en inflatie wordt als snel deflatie. Ik heb overigens nog steeds geen antwoord gehad op mijn open brief aan het Centraal Bureau voor de Statistiek over de Nederlandse inflatiecijfers. Terwijl de brief bijna een maand geleden is verstuurd (niet per post, zodat de stakingen bij TNT geen reden kunnen zijn).

2 opmerkingen:

  1. We gaan in een deflatoire depressie belanden. Dat is logisch...

    De laren van hyperinflatie (enorme geldgroei) liggen achter ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens eurostat vandaag: inflatie in de eurozone 1,9%, net als vorige maand. De werkloosheid is gestegen, tot 10,1%. De jeugdwerkloosheid in Spanje begint tegen de 50% aan te liggen. De totale onbenutte productiecapaciteit in Spanje zal de komende jaren, rekening houdend met 1% TFP-groei per jaar en een maximale groei van de werkgelegenheid van 4% per jaar (zelfs hoog voor Nederland) op de iets langere termijn 25% zijn... Wat ze daar nodig hebben is groei. Hetzelfde geldt voor ierland: werklozen kunnen zeker hun schuld (eigenlijk: de schulden van de baken) niet terugbetalen! Wat is erger: hoge werkloosheid of gematigde inflatie?



    Merijn Knibbe

    BeantwoordenVerwijderen