vrijdag 19 november 2010

Ouderen lijden meer dan ze denken

‘De koopkracht van een grote groep ouderen ''zakt in 2011 volledig door het ijs''. Dat stellen de ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB en NVOG op basis van een onderzoek naar de koopkracht.’ Zo begon een berichtje op nieuwssite nu.nl eerder deze week.

De koopkracht voor ouderen holt achteruit onder meer door hogere eigen bijdragen in de zorg en een hogere zorgpremie en het feit dat pensioenen niet worden geïndexeerd.

In mijn ogen onderschatten de ouderenorganisaties de schade fors. Zoals ik in mijn boek Het Inflatiespook uitvoerig beschrijf, zijn er heel wat vraagtekens te plaatsen bij de officiële inflatiecijfers. Neem de hogere eigen bijdrage en hogere zorgpremies waar de ouderenorganisaties op wijzen.

De eigen bijdrage gaat omhoog net als de premies. Voor consumenten zijn dat prijsstijgingen. Maar niet voor het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat elke maand bekend maakt hoe hoog de inflatie is in Nederland. Het CBS telt die uitgaven niet eens mee in de berekening van inflatie. Hetzelfde geldt overigens voor de energieheffingen (de komende jaren tot 100 euro extra per jaar), stijgende accijnzen, sociale premies en inkomstenbelasting (die vanuit het oogpunt van de consument gewoon de prijs is die hij betaalt voor overheidsdiensten zoals veiligheid en onderwijs). En allerlei andere uitgaven worden slechts deels meegenomen. Het gaat dan niet om triviale kostenposten maar zaken zoals huisvesting.

In een brief aan de Tweede Kamer eisen de ouderenorganisaties ''passende maatregelen''. Een goed begin zou zijn de directeur van het CBS voor een ondervraging naar de Tweede Kamer te roepen. Dan mag hij uitleggen waarom de consumentenprijsindex, die volgens het CBS ‘het prijsverloop van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens weergeeft’ de inflatie correct weergeeft terwijl heel veel zaken waar élk Nederlands huishouden elk jaar veel meer geld aan uitgeeft, niet eens meetellen bij de berekening van het inflatiecijfer?

Ondertussen lijden niet alleen de ouderen maar iedereen veel meer schade dan we denken.

Linken naar dit artikel?
http://inflatieblog.blogspot.com/2010/11/ouderen-lijden-meer-dan-ze-denken.html
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten