In enkele stukken het Financieele Dagblad, inmiddels bekend onder de naam Het Grote Inflatiedebat, in enkele tientallen buitenlandse kranten, in een aantal interviews en tientallen discussies met andere economen hebben professor Sylvester Eijffinger en ik het geschreven, gezegd en verdedigd: de Europese Centrale Bank en andere Westerse centrale banken moeten de rentes verhogen, en niet zo een klein beetje ook, om te voorkomen dat de inflatie dit decennium volledig uit de hand loopt.
Wat dat betreft wijzen de centrale banken van opkomende landen zoals Brazilië, Chili, China en vele anderen hoe het moet. De ECB doet redelijk goede zaken, iets wat niet gezegd kan worden van de Amerikaanse of de Britse centrale bank.
Heel vaak namen wij met ons standpunt onder vuur van andere, gerespecteerde, economen. Toen de ECB enkele maanden geleden begon de rente te verhogen, kregen we het makkelijker (slechts een paar economen erkenden dat ze er naast zaten in de discussie, iets waarover in de Volkskrant enkele stukken zijn verschenen).
Het is daarom goed om nu ook een gerenommeerde instelling als de Bank voor Internationale Betalingen, ook wel de centrale bank van de centrale banken genoemd, aan onze zijde te hebben.
In haar jaarverslag stelt de BIB dat de centrale banken wereldwijd de rentes moeten verhogen om te voorkomen dat de inflatie uit de klauwen loopt. Volgens de BIB is het inflatierisico toegenomen door het economisch herstel en door stijgende prijzen van voedsel en energie.
De BIB noemt niet de centrale banken bij naam die de rente moeten verhogen. Maar mocht iemand toevallig de impliciete boodschap van de BIB gemist hebben: het gaat om de Amerikaanse Fed, de Britse Bank of England maar ook de Europese ECB. Die zoals gezegd wel goed bezig is, maar nog verder moet gaan dan de renteverhoging een paar maanden geleden en een renteverhoging over twee weken (eerste donderdag in juli) wanneer het bestuur van de ECB weer bijeen zal komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten