maandag 14 april 2014

Pas op, u bent een financieel terrorist!



Onze economie kwakkelt en dat is de schuld van de financiële terroristen van de Al Sparida, de Nederlanders die een spaarpotje hebben of willen aanleggen. Die terroristen, grote kans dat u er een van bent, moeten dan ook meedogenloos hard aangepakt worden. Dat is waar de mening van diegenen die pleiten voor hogere inflatie op neerkomt. 

Hoe moet dat aanpakken gaan? Door de spaarrente laag te houden en de belasting op spaargeld enorm te verhogen via torenhoge inflatie. Denk aan 10 procent per jaar. Dat torenhoge inflatie de economie verzwakt – waarom denkt u dat Duitsland en Nederland sterke landen zijn en Griekenland en Italië zwakke (hint: heeft met inflatietraditie te maken) – dé vijand is van ons pensioengeld, de middenklasse en de (relatief) armen onevenredig hard raakt, wat tot toenemende verschillen tussen arm en rijk en politieke en economische instabiliteit leidt, die feiten mogen de pret niet drukken. Zolang het geld NU gaat rollen.  

Op middellange termijn volgt echter onvermijdelijk het zuur van torenhoge inflatie. De voormalige Amerikaanse President Ronald Reagan omschreef inflatie niet voor niets ooit als ‘net zo gewelddadig als een dief, net zo angstaanjagend als een overvaller en net zo dodelijk als een huurmoordenaar.’ Inflatie maakt landen armer, niet rijker. Dat is wat de geschiedenis ons keer op keer laat zien. Maar die middellange termijn, die is zo goed als altijd volledig afwezig in de pleidooien voor fors hogere inflatie. Blijkbaar vergaat de wereld op 1 januari 2015 of zo en is er geen middellange termijn.

De beste manier geld te laten rollen is níet alle Nederlanders jarenlang opzadelen met torenhoge inflatie en de spaarder laten bloeden. De beste manier is zorgen voor minder onzekerheid en aantrekkelijke rendementen. Dán gaan we beleggen en consumeren en bedrijven investeren. Dat vereist een sterke, gezonde en stabiele economie. Een van de belangrijkste kenmerken van zo een economie is een lage en stabiele inflatie. Dat zorgt namelijk voor lage (lange) rentes en toenemende koopkracht wat dan weer investeringen, lees banen, oplevert. 

1 opmerking:

  1. ehm, dit blog bestaat al een tijdje en ik vroeg me af: die inflatie, wanneer gaat die nou precies escaleren? Ongeacht alle opgesomde signalen komt die maar niet echt van de grond.

    BeantwoordenVerwijderen