zondag 13 april 2014

De waarschuwing die maar níet komt



Consumenten die overwegen hun geld te steken in beleggingen in teak en grond moeten oppassen, zegt de Autoriteit Financiële Markten. Veel aanbieders van dit soort producten hebben een ‘gebrekkige bedrijfsvoering, lichten beleggers slecht voor en hebben geen vergunning’. 

Vervang nu ‘in teak en grond’ door ‘staatsobligaties’ en laat het argument ‘hebben geen vergunning’ weg. In mijn ogen krijg je dan ook een relevante waarschuwing.

Bedrijfsvoering van bijna alle Westerse overheden is zeker gebrekkig te noemen, getuige aanhoudende begrotingstekorten jaar in jaar uit in de afgelopen decennia – dus ook bij hoge economische groei – en staatsschulden die een paar keer over de kop zijn gegaan.

Over het voorlichten van beleggers: geen aandacht voor verschillende off balance posten, niet wijzen op bijvoorbeeld de gevolgen voor de begroting van het opraken van aardgas (in Nederland), pretenderen dat de schuld houdbaar is terwijl rentelasten alleen al één van de grootste uitgaven op je begroting zijn, zelfs bij de historisch lage rente (over aflossen van de schuld, daar wordt niet eens over gesproken), als een kredietbeoordelaar je kredietwaardigheid mede door dit alles verlaagt, roepen dat die het niet goed ziet en dreigen met (juridische) stappen… Dit alles is niet bepaald wat ik beleggers goed inlichten zou noemen.

Toch gaan alle Nederlandse pensioenfondsen, om maar wat te noemen, vol in, onder meer, de Nederlandse staatsobligaties.

En dan heb ik het nog niet over het feit dat hoge geldontwaarding (inflatie) de tot over hun oren in schuld verkerende overheden wel erg goed uit zou komen. Hogere inflatie verlaagt namelijk hun schuldenlast doordat ze oude schulden kunnen afbetalen met euro’s die minder waard zijn. Daarbij hebben ze niet bepaald met tegenwerking van de monetaire ridders, de centrale banken, te maken. In tegendeel…  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten